Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.04.2022 10:35

Horný most v Gelnici opravia za 560 000 eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Takzvaný horný most v Gelnici cez rieku Hnilec prejde rekonštrukciou, stáť bude takmer 560 000 eur. Potvrdila to hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.


Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, z tohto dôvodu most uzavreli pre automobilovú dopravu aj pre peších. Obmedzenia budú platiť približne pol roka.

Most cez rieku Hnilec a železničnú trať Červená skala – Margecany sa nachádza na ceste III/3273. Jeho stavebno-technický stav je podľa KSK veľmi zlý. „Tento most má poškodenú nosnú konštrukciu, poškodený je betón aj výstuž mosta. V spodnej stavbe sa nachádzajú trhliny a murivo je degradované. Takisto vozovka je už v súčasnosti poklesnutá a porušená je aj izolácia, odvodnenie mosta je dnes už nefunkčné,“ uviedla Terezková.

Rekonštrukcia má spočívať v oprave jeho nosnej konštrukcie, zhotovení nového mostného zvršku, obnovy odvodnenia aj oprave spodnej stavby mosta.

S prácami by sa malo začať v najbližších dňoch, hotové by mali byť do 120 pracovných dní od prevzatia staveniska. „Zhotoviteľ sa zavial most zrekonštruovať do jesene tohto roka,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Rekonštrukcia si vyžaduje úplnú uzáveru. Obchádzky sú podľa gelnickej radnice vedené po štátnej ceste II/546 a miestnych komunikáciách s prepojením cez dolný most.

Podľa kraja je aktuálne v zlom, veľmi zlom alebo havarijnom stave 48 percent mostov, ktoré má KSK v správe. Rekonštrukciu si tak vyžaduje približne každý druhý most. V tomto roku preto na opravy ciest a mostov vyčlenili 60 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2021
Košický kraj dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom
Košický samosprávny kraj (KSK) v týchto dňoch dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom v Trebišovskom okrese. Počas obnovy narazil zhotoviteľ na tekuté piesky, pôvodnú projektovú dokumentáciu tak museli prepracovať.
viac
21.07.2022
Rekonštrukcia mosta v Gelnici ide podľa harmonogramu, rokujú o zvýšení ceny
Práce na rekonštrukcii takzvaného horného mosta cez rieku Hnilec v Gelnici pokračujú podľa harmonogramu.
viac
23.11.2022
KSK zrekonštruoval most za obcou Novosad, práce stáli 219 000 eur
Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil v novembri rekonštrukciu mosta na ceste II/552 za obcou Novosad v okrese Trebišov. Jeho obnova sa začala v júni tohto roka a stála viac ako 219 000 eur, informoval v utorok Úrad KSK.
viac
29.12.2022
Zrekonštruovaný most v Sečovciach už slúži motoristom
Košický samosprávny kraj (KSK) po siedmich mesiacoch ukončil v Sečovciach komplexnú rekonštrukciu mosta cez miestny potok Trnávka na Širokej ulici. Pre motoristov aj peších je otvorený od 22. decembra. Informoval o tom v stredu hovorca KSK Michal Hudák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %