Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.06.2019 09:10

Horehronie už má svoju značku, hrdí sa ňou 16 regionálnych produktov


S regiónom Horehronia sú spojené aj tradičné remeselné výrobky – ilustračné foto. Zdroj: TASR/Branislav Caba.


Horehronie zachováva tradície, ktoré vďaka remeselníkom, producentom či poskytovateľom služieb môžu spoznávať návštevníci regiónu. Šestnástim z nich v utorok podvečer v Brezne odovzdali prvé certifikáty regionálneho produktu Horehronie a do života tak uviedli túto značku.


TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.       

Regionálny produkt Horehronie je značka kvality, ktorá sa má používať na označenie výrobkov, produktov a služieb s pôvodom v tomto regióne. Môžu o ňu žiadať záujemcovia v štyroch rôznych skupinách - ubytovacie a stravovacie služby, poľnohospodárske a potravinárske produkty, remeselné výrobky a doplnkové služby.       

"Sme radi, že aj v našom regióne vzniklo označenie regionálny produkt Horehronie, ktorým sa remeselníci, výrobcovia, hotelieri či podnikatelia môžu prezentovať, a tým zaručovať kvalitu nielen predávaných remeselných či potravinových výrobkov, ale aj poskytovaných ubytovacích, stravovacích či doplnkových služieb v cestovnom ruchu," konštatoval Ľuboš Ďurinďák, predseda OOCR Región Horehronie.       

Táto OOCR je prvou organizáciou na Slovensku, ktorá sa stala koordinátorom regionálnej značky. Na jej tvorbe pracovala spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja, miestnymi akčnými skupinami a mestom Brezno.       

"Cieľom značky je podporiť kvalitné regionálne produkty a služby, ktoré reprezentujú región, tradície, ľudí, kultúrne a prírodné dedičstvo, a tiež produkty, služby, ktoré dotvárajú zážitok návštevníka a prehlbujú jeho záujem o región," doplnila Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR. Značku symbolizuje zvonček, ktorý predstavuje tradície ovčiarstva a ešte stále živú valašskú kultúru i bohatstvo remesiel na Horehroní.       

Ako v utorok avizovali organizátori podujatia, pripravujú nový projekt Horehronská kuchárka. Pôjde o publikáciu, v ktorej sa objavia známe i menej známe tradičné recepty pravých gazdín z regiónu. Niektoré pochúťky z Horehronskej kuchárky mohli hostia ochutnať aj počas slávnostného odovzdávania certifikátov. Nechýbali jedlá ako bôb s kapustou z Lomu nad Rimavicou, čipkárskô z Brusna, bryndzová polievka z Beňuša, guľky s mäsom z Heľpy, valaštianske krumple z Valaskej či legendárne buchty zo Zbojskej.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2019
Druhú výzva regionálnej značky - regionálny produkt Horehronie
V roku 2019 vznikla na Horehroní nová regionálna značka – regionálny produkt Horehronie. V rámci prvej výzvy bolo udelených 16 certifikátov prvým držiteľom regionálnej značky. Odvčera môžu záujemcovia opäť posielať žiadosti o udelenie práv na používanie značky regionálny produkt Horehronie.
viac
01.08.2020
Pribudlo jedenásť nových držiteľov regionálnej značky kvality
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie oficiálne odovzdala certifikáty druhým držiteľom regionálnej značky – Regionálny produkt Horehronie.
viac
16.04.2021
Uchádzačom o značku kvality ostáva mesiac na podanie žiadosti
Oblastná organizácia cestovného ruchu – Región Horehronie, ktorá je koordinátorom regionálnej značky na Horehroní, spustila v marci v poradí už 3. výzvu k predkladaniu žiadostí o udelenie práv na používanie značky kvality „Regionálny produkt HOREHRONIE“.
viac
25.08.2021
Hrad Ľupča ožil regionálnymi produktami z Horehronia
V historických priestoroch Hradu Ľupča sa v utorok 24. augusta 2021 konalo slávnostné odovzdávanie certifikátov Regionálneho produktu HOREHRONIE novým držiteľom v poradí už tretej výzvy v rámci projektu regionálnej značky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %