Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.11.2018 02:50

Hlavným programom Festivalu Art & Tech Days je medzinárodná konferencia


Ilustračná snímka


Odborné názory a postrehy o umelej inteligencii, workshopy, výstavy, inštalácie, Game Days aj umelecké podujatia ponúkne košický festival mediálneho umenia, technológií a digitálnej kultúry, ktorý sa začne v pondelok (19.11.). Ide o profilový event projektu Košice – UNESCO Kreatívne mesto.


Ako TASR informovala Jana Šargová z neziskovej organizácie Creative Industry Košice, hlavným bodom programu bude medzinárodná konferencia Art & Tech Conference.      

„Konferencia je určená zvedavým dizajnérom, inovátorom, kóderom, umelcom a všetkým, ktorí chcú byť v rámci vývoja v prvom rade. Zameraná býva na osvetu v oblasti technológií, digitalizácie a ich vplyvu na umeleckú tvorbu. Na druhej strane prináša príklady toho, ako umelci dokážu inšpirovať technologický vývoj a inovácie," uviedla s tým, že témou tohto ročníka je revolúcia umelej inteligencie a výzva, ktorú predstavuje pre kreatívny priemysel a spoločnosť.       

Podľa jej slov ide o najväčší festival mediálneho umenia na Slovensku. Ako pripomenula, v súčasnosti inteligentné systémy dokážu rozpoznať tváre a miesta, porozumieť reči, písať články, tvoriť hudbu, obrazy či písať básne. „Ponúka sa otázka, či budú počítače naozaj disponovať tvorivosťou alebo či táto schopnosť zostane naďalej výsadou ľudí. Umelá inteligencia nemusí nevyhnutne nahrádzať umelcov. Téma sa uberá skôr tým smerom, že ľudská kreativita sa aj vďaka technológiám môže posunúť na vyššiu úroveň a novinky vo vývoji budú nevyhnutne ovplyvňovať kultúru, vzdelávanie a biznis," uzavrela Šargová.       

Na konferencii sa ako rečníci okrem iných predstavia napríklad aj umelec a programátor z New Yorku Gene Kogan či primár neurológie na Yale University Martin Jan Stránský.       Art & Tech Days potrvá do soboty 24. novembra. Spomínaná konferencia sa uskutoční vo štvrtok (22. 11.).     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2024
Na mapu Petržalky má pribudnúť Park obetí Hraničiarov
Na mapu hlavného mesta Bratislavy má pribudnúť Park obetí Hraničiarov. Takéto pomenovanie má niesť park v centrálnej časti lokality Námestia Hraničiarov v Petržalke, kde sa konajú príležitostné kultúrne a spoločenské podujatia.
viac
26.04.2024
Aplikácia pomôže rodičom najmenších detí a ponúkne overené odborné informácie
UNICEF, Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti a občianske združenie Pediatri deťom predstavujú Bebbo.
viac
26.04.2024
Na budovy mestských škôl osadia fotovoltické panely
V Žiari nad Hronom plánujú na strechy mestských škôl inštalovať fotovoltické panely. Mesto sa tak chce pripojiť k trendu používania elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, a to získavaním elektrickej energie zo slnka.
viac
26.04.2024
Fiľakovo na tento rok opäť plánuje miliónové investičné akcie
Mestskí poslanci aj v tomto roku schvaľovali zoznam investičných akcií mesta. Dokument, ktorý sa počas roka zvykne viackrát aktualizovať, obsahuje plány samosprávy na najbližší rok, výhľadovo aj na rok 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %