Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
25.06.2024 07:50

Hlasovanie v participatívnom rozpočte prinieslo víťazstvo pre nevšedné terapie


Z trojice prihlásených projektov získal najväčšiu podporu inovatívny nápad „Vnesme farby tam, kde chýbajú“.


V treťom ročníku participatívneho rozpočtu obce Beluša sa o hlasy verejnosti uchádzali tri projekty občanov, ktorí svoju pozornosť venovali najmä zlepšeniu sociálneho a spoločenského zázemia seniorov, či znevýhodnených skupín.


Obec Beluša vyčlenila zo svojho rozpočtu 6 tisíc €, ktoré si tieto tri projekty rozdelia rovným dielom, t.j. po 2 tisíc €. V hlasovaní sa jednalo skôr o vyjadrenie sympatie danému nápadu. Hlasovanie online a formou bolo realizované od 15.-31. mája 2024. Celkovo bolo odovzdaných 245 hlasovacích lístkov (178 písomne, 67 elektronicky), čo je asi o 130 hlasov menej oproti roku 2023, kedy o finančnú podporu súťažilo päť projektov. Pre neplatnosť bolo vyradených 11 hlasovacích hárkov.

Z trojice prihlásených projektov získal najväčšiu podporu inovatívny nápad „Vnesme farby tam, kde chýbajú“, ktorý liečebnou terapiou cez rôzne techniky výtvarného umenia robí aj z hendicapovaných ľudí umelcov, zvyšuje ich sebavedomie, kvalitu života a prináša im pocit zmysluplnosti. Nápad Kristíny Staňovej získal 205 hlasov (45 písomne, 160 elektronicky). O obsahu samotnej realizácie hovorí arteterapeutka Kristína: „Obsahom projektu je zabezpečenie arteterapie, artefiletiky , výtvarného ateliéru a ergoterapie pre ľudí so znevýhodnením. Projekt bude realizovaný v mesiacoch júl, august v priestoroch Kultúrneho domu Beluša a v Zariadení opatrovateľskej služby obce Beluša. Zúčastniť sa na ňom môžu ľudia s fyzickým a mentálnym znevýhodnením, ale i seniori a ich rodinní príslušníci z Beluše, Belušských Slatín, Hlože a Podhoria. Projekt bude ukončený slávnostnou vernisážou a výstavou, na ktorú bude prizvaná široká verejnosť. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na tel. čísle 0911 586 061.“

Na „druhom“ mieste so ziskom 195 hlasov (20 elektronicky, 175 písomne) skončil projekt Jána Osrmana „Posedenie pri guláši na chate v Belušských Slatinách“. Autor chce skvalitniť úroveň stolovania kúpou plastových stolov či tzv. „pivných setov“ a zlepšiť prostredie chaty Požiarnik, ktorá býva miestom nielen posedenia členov Klubu seniorov pri guláši a hudbe, ale aj ďalších skupín, resp. širokej verejnosti.

„Za kultúrou aj v staršom veku“ je projekt Petra Kavického, ktorý ako predseda seniorskej organizácie pripravuje pre svojich členov aj rozmanitý spoločenský program. Keďže členov je z roka na rok viac, absentuje dostatok miest na sedenie, preto vďaka dotácii pribudnú nové plastové stoličky, ktoré využije aj obec pri svojich kultúrnych podujatiach. Tento projekt zaujal 184 hlasujúcich (16 elektronicky, 168 písomne).

„Hoci bolo pred verejným hlasovaním jasné, že všetky tri projekty budú zo strany obce finančné podporené, som rád, že ľudia vyjadrili svoje sympatie a podporili dobré myšlienky samotných autorov. Tešíme sa aj z úspechu belušského projektu v krajskom hlasovaní. Všetko sú to navonok jednoduché projekty, avšak ich dosah je v obci viditeľný. Dokazujú to zrealizované projekty z minulých ročníkov. Zmysel participatívneho rozpočtu núti v dobrom slovazmysle občiansku verejnosť zapojiť sa do vecí verejných pozitívnym spôsobom- spraviť niečo užitočné pre širokú verejnosť,“ dodáva prednosta OcÚ Beluša Patrik Štrbák.

Popri troch projektov belušských autorov uspeli zástupcovia OZ ART Belušské Slatiny aj v silnej konkurencii v rámci participatívneho rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Za okres Púchov získala Cesta básnikov 282 hlasov a skončila na prvom mieste spomedzi 10 prihlásených. Čaká ich realizácia piatej zastávky tejto atraktívnej turistickej zaujímavosti v Belušských Slatinách, tentokrát pri chate Rodinkovo. Meditatívny pomník reflektujúci minulosť a kresťanské hodnoty bude venovaný osobnosti kňaza, maliara a básnika Teodora Tekela, ktorý bol internovaný v pracovnom tábore v Belušských Slatinách po akcií K, kedy boli v roku 1950 likvidované mužské rehoľné rády.

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Jana Huliačková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
Verejnosť najviac hlasovala za projekt regionálneho „rínku“
Od 1. do 15. júla 2017 hlasovaním rozhodovalo takmer 2 200 ľudí o tom, ktoré projekty Trenčiansky samosprávny kraj podporí v rámci Participatívneho - komunitného rozpočtu. Viac ako pätina z hlasujúcich odovzdala svoj hlas mestskému trhu lokálnych predajcov a regionálnych farmárov Trenčín na korze.
viac
09.11.2017
Za peniaze z participatívneho rozpočtu vysadili dobrovoľníci orechy
Park Skotňa bol obohatený výsadbou orechov. Dobrovoľníci zrealizovali projekt Orechy pre ľudí, financovaný z participatívneho rozpočtu. Mesto zároveň do konce novembra zrealizuje náhradnú výsadbu drevín.
viac
20.10.2021
Do prerozdeľovania obecných financií sa aktívne zapoja aj občania
Nápadov, ako z mála urobiť veľkú vec je viac ako dosť. V obci Beluša sa to jej občanom umožní vďaka participatívnemu rozpočtu. Na septembrovom zasadnutí obecného zastupiteľstva bolo prijaté všeobecne záväzné nariadenie o určení pravidiel participatívneho rozpočtu obce Beluša.
viac
11.03.2024
V Beluši sme zdvojnásobili dotácie pre záujmové združenia.
Každoročne do konca marca môžu záujmové združenia pôsobiace v obci žiadať obecný úrad o finančnú podporu. V minulom roku obec vyhovela piatim organizáciám, ktoré si rozdelili spolu 2.000 eur. Tento rok sa budú združenia uchádzať o dvojnásobok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %