Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.08.2021 03:40

Historický motorový vlak s rušňom Cecaňa sa vydá na jazdu do obce Hoštice


Motorový rušeň Cecaňa T478.1201. Snímka zdroj: Turistický deník


Milovníci historických vlakov, cestovania a známej českej komédie si prídu na svoje. Vlak ťahaný historickým motorovým rušňom T478.1201 prezývaným Cecaňa sa opäť vydá na trojdňovú cestu, tentoraz počas predĺženého víkendu (20. - 22. 8.) do obce Hoštice u Volyně v Českej republike.


V súprave vlaku budú radené historické ležadlové vozne, historický reštauračný vozeň i prezidentský vozeň Salon. Pre TASR to uviedol František Šiller z občianskeho združenia Albatros klub.       

Mimoriadna jazda sa začne v piatok 20. augusta na bratislavskej Hlavnej stanici, odkiaľ vlak vyrazí do obce Hlubová nad Vltavou, kde bude možná návšteva kúpaliska, prehliadka zámku či ZOO. "Vlak bude pokračovať do stanice Hoštice u Volyně, kde bude priestor na nostalgické fotografovanie a ďalej do stanice Malenice, miesta posledného odpočinku herečky Jiřiny Jiráskovej," priblížil Šiller.       

Piatková jazda sa skončí v obci Vimperk, kde bude počas sobotňajšieho predpoludnia napríklad prehliadka novozrekonštruovaného štátneho zámku Vimperk. Sobotné popoludnie bude patriť viacerým "lákadlám“, vybrať s budú môcť na turistiku náučným chodníkom s vyhliadkovou vežou, k jeleniemu výbehu, sovím voliéram alebo sa miestnou lokálkou previezť do stanice Volary, kde sa chystajú Slávnosti dreva.       

V nedeľu čaká cestujúcich návšteva Hoštíc. "Nebude chýbať moderovaná prehliadka s miestnym sprievodcom, vypočujú si aj nezverejnené veci z natáčania komédií, navštívime aj kravín s posteľou, ktorá nesmie chýbať na žiadnej fotke z tohto výletu," poznamenal Šiller. Na ceste späť je naplánovaná aj návšteva Strakoníc s hradom. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke združenia.       

OZ Albatros spolupracuje pri tejto medzinárodnej akcii so ZSSK a ŽSR, ale tiež s ČD Nostalgie a Stifterovým pošumavským železničným spolkom Vimperk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
120. výročie príchodu prvého vlaku
Nostalgické jazdy parným vlakom do Veľkých Bielic a späť budú hlavným lákadlom osláv 120. výročia od príchodu prvého vlaku na hornú Nitru, ktoré sa konajú v sobotu 14. mája 2016.
viac
22.05.2016
Na deň detí z Košíc do Rožňavy historickým vlakom
Aktivisti z košického Klubu historických koľajových vozidiel pozývajú rodičov a deti pri príležitosti Medzinárodného dňa detí na jazdu historickým vlakom z Košíc do Rožňavy.
viac
19.11.2021
Vlak s historickým rušňom Cecaňa sa vydá na jazdu za výrobou vianočných ozdôb
Milovníci historických vlakov a vianočnej atmosféry si prídu na svoje. Vlak ťahaný historickým motorovým rušňom T478.1201 prezývaným Cecaňa sa opäť vydá na cestu, tentoraz do Čadce na prehliadku ručnej výroby sklenených vianočných ozdôb od roku 1954.
viac
19.06.2023
Zážitková jazda historickým vlakom naprieč krajom trvá tri dni a dve noci
Po úspešnej vlaňajšej jazde vyrazí historický vlak Expres Za horami, za dolami na ďalšiu cestu naprieč Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) 30. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %