Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.04.2023 11:40

Historická reduta sa obnovy zrejme nedočká, problémom bolo obstarávanie


Na snímke z 4. novembra 2021 budova historickej reduty Skalka z 19. storočia, ktorá v minulosti slúžila ako mestský hotel s hostincom. Snímka zdroj: (tasr).


Historická reduta Skalka v Jelšave v okrese Revúca, ktorá je i národnou kultúrnou pamiatkou, sa obnovy z nórskych fondov zrejme nedočká. Dôvodom sú opakujúce sa problémy spojené s verejným obstarávaním. Uviedol to primátor mesta Milan Kolesár.


"Rozhodli sme sa, že stavbu realizovať nebudeme. Predpokladáme, že nórsky partner aj Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, to vyhodnotia ako možnosť pokračovať v projekte a že nám aktivity nezastavia. Myslím, že projekt nebol tak postavený, že by to bolo viazané len na stavbu," skonštatoval primátor.

Mesto Jelšava získalo z Nórskeho finančného mechanizmu na vybudovanie multikultúrneho centra pre mladých a aktivity s mládežou približne milión eur, asi 700 000 eur malo ísť na obnovu historickej reduty. Pri verejnom obstarávaní však samospráva od uchádzačov najskôr obdržala ponuky prekračujúce predpokladané náklady o takmer trojnásobok. Neúspešná bola i opakovaná súťaž, v ktorej bol víťazný uchádzač pri kontrole vyhodnotený ako rizikový a rezort investícií samospráve odporučil zmluvu nepodpisovať. Podľa slov primátora by v prípade problémov pri realizácii stavby mestu hrozila korekcia vo výške 100 percent nákladov.

Ako skonštatoval Kolesár, mesto už ďalšie obstarávanie a následnú obnovu reduty do určeného termínu dokončenia stavby nestihne, rekonštrukciu sa preto rozhodlo nerealizovať. Samospráva však chce naďalej v spolupráci s partnermi pokračovať v aktivitách s mládežou, ktoré sú súčasťou projektu podporeného z nórskych fondov. Realizovať by sa mali na futbalovom štadióne, v dome kultúry či v komunitnom centre združenia YMCA.

Historická reduta Skalka bola postavená v 19. storočí a slúžila ako mestský hotel s hostincom. Budova je v súčasnosti v zlom technickom stave a jej priestory sú už niekoľko rokov nevyužívané.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2019
Bikesharing má problémy, primátor ich chce vyriešiť do konca mesiaca
Stojany na zdieľané bicykle v Nitre sú aj napriek teplému jarnému počasiu prázdne. Bikesharing, ktorý v Nitre funguje od roku 2017, tento rok zatiaľ do prevádzky spustený nebol.
viac
05.06.2020
Zhotoviteľ obnovy predstanice vo Zvolene je známy
Spoločnosť TSS Grade z Bratislavy by sa mala stať realizátorom obnovy priestorov pred hlavnou železničnou stanicou vo Zvolene. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
17.02.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov sa môže začať
V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu.
viac
22.08.2023
Obnova kaštieľa mala byť ukončená v auguste, dodávateľ zo stavby odišiel
Obnova severozápadného krídla coburgovského kaštieľa v Jelšave financovaná z nórskych fondov, ktorá mala byť ukončená v polovici augusta, sa predĺži pravdepodobne o niekoľko mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %