Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.03.2019 02:00

Greenpeace: Materiál o transformácii hornej Nitry je v rozpore s legislatívou EÚ


Greenpeace - logo


Materiál o transformácii regiónu horná Nitra, ktorý v decembri 2018 schválila vláda, je málo ambiciózny a nie je v súlade s európskou legislatívou. Tvrdí to Greenpeace na základe analýzy, ktorú vypracoval v spolupráci s ekonómom Viliamom Páleníkom.


Dokument totiž nepočíta s úplným uzatvorením baní, čo je podľa EÚ podmienkou čerpania podpory pre uhoľné regióny v transformácii.       

Ďalším problémom má byť, že dokument nerešpektuje verejný záujem ochrany životného prostredia a zdravia. "Vláda sa odvoláva na banský zákon, podľa ktorého má ťažobná spoločnosť povinnosť vyťažiť všetky zásoby. No rovnaký zákon umožňuje zásoby odpísať, pokiaľ prevažuje verejný záujem na ochranu životného prostredia a zdravia," konštatoval na utorkovej tlačovej konferencii Páleník. Touto možnosťou sa podľa neho vládny materiál vôbec nezaoberá. Ekonóm je však presvedčený, že v tomto prípade verejný záujem určite prevažuje.       

Vo vládnom dokumente tiež podľa analýzy absentuje plán útlmu uhoľných elektrární a teplární a tiež dátum ukončenia ťažby v Bani Čáry a na ňu naviazaný proces vzniku akčného plánu transformácie regiónu Záhorie. Materiál neobsahuje ani analýzu tepelného plánu pre región horná Nitra a plán toho, ako sa bude nahrádzať výroba tepla z elektrárne v Novákoch. Nepočíta teda ani s nákladmi na ňu.       

Materiál tiež podľa aktivistov a ekonóma ignoruje projekt nového 12. ťažobného poľa v Bani Nováky, ktoré plánuje spoločnosť HBP, a. s., stále otvoriť. "Otvorenie tohto 12. ťažobného pola by vlastne predĺžilo ťažbu na hornej Nitre do roku 2034 a viedlo by k doťaženiu všetkých zásob, ktoré ešte nie sú otvorené," hovorí Páleník.

Ekonóm považuje za nedostatočnú aj analýzu zamestnanosti v dokumente. "V dokumente vlády sa uvádza, že Hornonitrianske bane Prievidza majú 3000 až 4000 zamestnancov. Nie je však jasné, aká časť týchto zamestnancov reálne pracuje pod zemou a koľkí sú bežní administratívni alebo obslužní zamestnanci, ktorí na dnešnom trhu práce bez problémov nájdu zamestnanie," uviedol s tým, že chýba aj ich veková štruktúra. Podľa Páleníka preto nie je jasné, koľkí zamestnanci budú potrebovať vládnu podporu. Odhaduje však, že je to v skutočnosti menej ako 1000 ľudí.       

Radek Kubala z Greenpeace Slovensko v súvislosti s analýzou upozorňuje na to, že vo februári vláda schválila Envirostratégiu 2030, v ktorej sa píše o útlme ťažby a spaľovania uhlia do roku 2030. "Z nášho pohľadu pokračovanie ťažby v Bani Čáry a prípadná realizácia rozšírenia Bane Nováky ide proti Envirostratégii a vôbec proti strategickému smerovaniu štátu, ktorý je v nej vyjadrený," povedal Kubala.       

Greenpeace preto vyzýva premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) aj celú vládu, aby po vzore Nemecka a ďalších západných krajín stanovili konkrétny dátum ukončenia ťažby a spaľovania uhlia. K téme by sa tiež podľa organizácie mohli vyjadriť aj prezidentskí kandidáti a mali by tiež apelovať na vládu.       

Z materiálu "Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny" z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a Ministerstva hospodárstva (MH) SR vyplýva, že tzv. všeobecný hospodársky záujem pri ťažbe domáceho uhlia by sa mal skončiť v roku 2023, teda nie v roku 2030, ako sa predpokladalo predtým. Rok 2023 podľa šéfa MH SR Petra Žigu (Smer-SD) však neznamená, že bane v SR prestanú ťažiť uhlie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2018
O ďalšej budúcnosti hornej Nitry sa bude hovoriť priamo v Bruseli
Po rokovaní, ktoré sa uskutočnilo začiatkom februára 2018 v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa bude o problematike transformácie regiónu hornej Nitry v súvislosti s jej prechodom od uhlia hovoriť aj priamo v Bruseli.
viac
23.06.2018
V procese prípravy Akčného plánu zohrajú dôležitú úlohu aj odborníci z Bruselu
V piatok 22. júna 2018 sa po prvýkrát na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja stretli členovia pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra.
viac
29.06.2018
ZMO HN - štyri základné piliere transformácie hornej Nitry
Združenie miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) združuje 52 miest a obcí na území,ktoré je tradične spájané s baníctvom. Začiatkom roka sa otvorila aj na pôde Európskej komisie téma transformácie hornej Nitry – „Prechod od uhlia na hornej Nitre“.
viac
13.07.2022
Keď sa transformácia hornej Nitry podarí, bude ukážkovým regiónom
Keď sa transformácia hornej Nitry podarí a podarí sa v duchu projektov v zmysle pravidiel zelenej tranzície, bude ukážkovým regiónom pre celé Slovensko. Skonštatovala to v utorok počas svojej návštevy na hornej Nitre prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %