Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.05.2016 01:27

Generálna riaditeľka UNESCO bude prednášať na hrade


Interiér dreveného artikulárneho kostola v Kežmarku.


V sobotu (7. 5.) zavíta do Kežmarku generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová.


V priestoroch Kežmarského hradu sa popoludní uskutoční prednáška, na ktorej sa zúčastnia študenti nielen z podtatranských škôl. Po nej sa Bokovová presunie do knižnice evanjelického lýcea, kde bude prebiehať debata so zástupcami vysokých škôl z celého Slovenska.       

Najvyššiu predstaviteľku tejto medzinárodnej organizácie privíta na Kežmarskom hrade primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák. "Pôvodne sme chceli oficiálne privítanie uskutočniť na radnici, ale upustili sme od tohto návrhu. Prijatie bude na hrade v priestoroch obrazárne," uviedla bývalá tlačová tajomníčka veľvyslanca Slovenskej republiky vo Francúzsku Viera Štupáková. Doplnila, že po privítaní bude nasledovať beseda so študentmi. "Tá bude prebiehať v anglickom jazyku a zúčastnia sa jej študenti od deviatakov na základných školách cez stredoškolákov až po študentov z vysokých škôl z Prešova, Košíc a zo Zvolena," povedala Štupáková. Zároveň dodala, že v meste je Hotelová akadémia Otta Brucknera, ktorá je partnerskou školou UNESCO. "Jej žiaci sa postarajú aj o občerstvenie na hrade a v lýceu," vysvetlila Štupáková.       

Po besede sa Bokovová presunie do čitárne lýcea pri evanjelickom kostole. "Uskutoční sa tu debata s akademickou obcou. Zatiaľ sú prihlásení štyria prorektori univerzít so zameraním na medzinárodné vzťahy. Debata bude prebiehať za okrúhlym stolom a pôjde predovšetkým o aktuálne témy. Preberať sa bude napríklad ochrana prírodných a kultúrnych pamiatok, mierové spolunažívanie, multikultúrnosť či téma životného prostredia," vymenovala. Potom sa Bokovová presunie na Štrbské Pleso.        

Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová príde na Slovensko na pozvanie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka. Počas svojej návštevy (5. 5. - 8. 5.) navštívi miesta, ktoré sú zapísané do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Mesto Kežmarok má na tomto zozname zapísané dve pamiatky, drevený artikulárny kostol a sochu Ukrižovaného Krista z hlavného oltára Baziliky minor sv. Kríža, dielo Majstra Pavla z Levoče.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V sobotu otvoria v Kežmarku cyklistické chodníky
Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák v sobotu (23. 4.) oficiálne otvorí cyklistické chodníky, ktoré boli dokončené vlani.
viac
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
04.01.2018
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla, zavítalo doň viac ako 46 000 turistov, čo je nárast o viac ako 11 percent oproti roku 2016. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová s tým, že stúpajúcu tendenciu má návštevnosť hradu už od roku 2013.
viac
25.11.2020
Výstava v Považskom múzeu predstavuje odevy 20. storočia
Odievanie v 20. storočí predstavuje výstava Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia v Budatínskom hrade v Žiline. Podľa hovorkyne Považského múzea (PM) v Žiline Magdalény Lackovej je odev neverbálnym jazykom doby, odzrkadľuje postavenie a úlohu muža a ženy v spoločnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %