Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.05.2020 11:45

Gemerské osvetové stredisko vydalo príručku o transkripcii nárečia


Snímka zdroj: (sk.wikipedia.org).


Transkripcii nárečia vo folkloristických textoch z oblasti Gemera a Malohontu je venovaná nová metodická príručka, ktorú vydalo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. Jej autorom je jazykovedec Gabriel Rožai.


„Hlavnou motiváciou pri tvorbe príručky bolo sprostredkovať základné informácie o možnostiach prepisu nárečových a folkloristických textov. Nárečia tejto oblasti sú totiž veľmi rozmanité a obsahujú hlásky, ktoré si vyžadujú osobitný zápis,” uviedol Rožai.

Príručka je podľa neho určená etnológom, kultúrno-osvetovým pracovníkom, ale aj folkloristom či zberateľom ľudovej slovesnosti. Ponúka nielen návod na prepis nárečových prejavov, ale aj charakteristiku a členenie nárečí a nárečových skupín v oblasti a tiež praktické príklady správneho použitia špeciálnych znakov a grafém pri transkripcii.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2016
Medzinárodný folklórny festival Myjava 2016 ponúkne 40 programov
Takmer 40 scénických i nescénických programov pre všetky vekové kategórie prinesie tohtoročný 57. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016.
viac
04.06.2019
Leto na Orave bude i tento rok folklórne
Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy viac ako troch tisícok účinkujúcich zo Slovenska i zahraničných hostí.
viac
23.09.2019
V Zázrivej sa predstavia interpreti ľudovej piesne zo severného Slovenska
Interpreti ľudovej piesne z regiónov severného Slovenska – Kysúc, horného Považia, Liptova či Oravy - sa koncom septembra predstavia v Kultúrnom dome v Zázrivej na krajskej postupovej súťaži Stretnutie s piesňou.
viac
29.07.2022
Rákociho palác ožije ľudovou kultúrou východného Slovenska
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov tradičné letné podujatie pod názvom Leto s Rákocim. Ľudový víkend sa uskutoční počas víkendu (30. - 31. 7.) v átriu Rákociho paláca, sídla múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %