Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2016 09:00

Film Po stopách Majstra Pavla predstaví všetky jeho diela


Oltár v Kostole sv. Jakuba v Levoči sa považuje za najvyšší drevený gotický oltár nielen na Slovensku, ale aj na svete. Predstavuje vrcholné dielo Majstra Pavla z Levoče, ktorý ho zhotovil na začiatku 16. storočia a pracoval na ňom 10 rokov.


Občianske združenie 500 pripravuje pri príležitosti 500. výročia inštalácie oltára Majstra Pavla v Levoči dokumentárny film s názvom Po stopách Majstra Pavla.


 "Myšlienka vznikla pri podpise memoranda 17. februára tohto roku, keď zástupcovia 17 miest podpísali memorandum o spolupráci pri príležitosti 500. výročia. Naším cieľom a zámerom je vytvoriť unikátny dokument, ktorý bude mapovať všetky diela Majstra Pavla, ktoré sú v jednotlivých mestách a obciach na Slovensku," uviedol Tomáš Slebodník z Občianskeho združenia 500.      

Dominantnou bude podľa jeho slov Levoča, kde sa zachovalo najvýznamnejšie dielo - oltár. "Film je v štádiu príprav a písania scenára. Režisér Alois Ditrich momentálne navštevuje archívy a zisťuje doplňujúce informácie o týchto dielach. Je možné, že nám ešte nejaké mestá a obce, v ktorých sú nejaké artefakty z dielne Majstra Pavla, pribudnú," priblížil Slebodník.      

Podľa režiséra Aloisa Ditricha doposiaľ neexistuje kompletný zoznam konkrétnych diel tohto stredovekého umelca, nazývaného tiež Paulus Sculptor či Paul Schnitzer. "Tento velikán medzi rezbármi, ktorého značná časť života ostáva a vzhľadom na dokumentáciu pohltenú požiarom v roku 1550 pravdepodobne i navždy ostane zahalená tajomstvom. Je pritom jediným stredovekým rezbárom na svete, po ktorom sa zachovalo toľko diel či vlastných, alebo pochádzajúcich z jeho dielne," vysvetlil Ditrich.      

Ako tvrdí, dekódovanie autorstva sa začína v roku 1878, keď sa podarilo vydokladovať Majstra Pavla ako tvorcu najvyššieho dreveného neskorogotického oltára na svete, oltára sv. Jakuba v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. "Odtiaľ sa vyvíja úsilie kunsthistorikov pri určovaní ďalších oltárov a plastík, pri ktorých je autorstvo Majstra Pavla nanajvýš zrejmé či pravdepodobné," spresnil Ditrich.      

Ide napríklad o Skupinu Ukrižovania alebo takzvané Malé Ukrižovanie v Šarišskom múzeu v Bardejove, Madonu s dieťaťom vo farskom kostole Očisťovania Panny Márie v Slovenskej Vsi v okrese Kežmarok, Oltár sv. Barbory vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici a mnohých ďalších diel.      

Film bude podľa Slebodníka umeleckou formou a neverbálnou komunikáciou zdôrazňovať hodnotu jednotlivých artefaktov. Verejne ho chcú predstaviť budúci rok v Levoči, počas osláv 500. výročia inštalácie oltára. Podľa jeho slov to bude unikátny dokument. "Čo sme skúmali, doposiaľ nebolo takto podrobne a dokonale spracované dielo a odkaz Majstra Pavla, aký je náš zámer," prezradil.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rok 2017 pripomenie Majstra Pavla z Levoče, Máriu Teréziu či J. M. Hurbana
Päť storočí od dokončenia hlavného oltára Majstra Pavla z Levoče v chráme sv. Jakuba v Levoči, 300. výročie narodenia Márie Terézie i 200 rokov od narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.
viac
17.07.2017
Oltár z dielne Majstra Pavla slávi 500. výročie
Oltár Majstra Pavla v tomto roku oslavuje 500. výročie svojej inštalácie. Vyvrcholením osláv bude Večer s majstrom priamo v bazilike a bude poctou dielu tohto rezbára. Podujatie sa uskutoční v sobotu 22. júla.
viac
15.05.2018
Jediná levočská fontána bola zrekonštruovaná
Fontána dobročinnosti, ktorá krášli Námestie Majstra Pavla v Levoči bola po mnohých rokoch opäť spustená. Pred viac ako 10 rokmi sa kvôli zastaranému a nefunkčnému vodnému systému prestala používať.
viac
23.09.2020
Na Mariánskej hore otvoria výstavu venovanú pápežovi Jánovi Pavlovi II.
V meste Levoča otvoria v utorok (22. 9.) o 16.00 h výstavu s názvom "Ján Pavol II. a Slovensko" pri príležitosti roku sv. Jána Pavla II. a 100. výročia jeho narodenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %