Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
31.10.2016 10:12

Fiľakovo miestny poplatok za rozvoj zatiaľ nezavedie, Lučenec áno


Snímka zdroj: commons.wikimedia.org


Mestá lučeneckého okresu sa k miestnemu poplatku za rozvoj postavili rozdielne. Zatiaľ čo Fiľakovo v súčasnosti o jeho zavedení neuvažuje, v okresnom sídle už pripravujú príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) s platnosťou od budúceho roka.


      "Ako primátor malého mesta ležiaceho na území jedného z najmenej rozvinutých okresov mám z tejto možnosti zmiešané pocity. Na jednej strane dáva samospráve isté nástroje na to, aby si riešila neustále a hlboké problémy hlavne s infraštruktúrou. Na druhej strane by však tento poplatok opäť zaťažoval investorov a často aj mladých ľudí, ktorí sa rozhodli založiť si v meste rodinu a sú takí odvážni, že sa púšťajú do výstavby rodinného domu z úverov," uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs.      

 Vedenie mesta podľa jeho slov už informovalo mestské zastupiteľstvo o tejto novej možnosti. "Zatiaľ sme sa s poslancami dohodli, že vyčkáme na prvé skúsenosti ostatných miest a obcí, aby sme videli, ako poplatok ľudia prijmú, ako ovplyvní náladu potenciálnych investorov a do akej miery vie fungovať ako reálny nástroj riešenia načrtnutej problematiky," povedal primátor.       

Dodal, že v regióne nie je veľa investorov ani odvážnych súkromných stavebníkov a zavedením poplatku by ich možno ešte viac odstrašili. "Veľkou chybou zákona a komunikácie o ňom je, že sa tento poplatok vykresľuje ako všeliek. Mestskí poslanci sa nás na zastupiteľstve pýtali, či vieme po zavedení takéhoto poplatku garantovať, že k novostavbám mesto postaví kompletnú infraštruktúru," priblížil Agócs s tým, že osobne to považuje za ilúziu, ktorá sa u nich za daných okolností nemôže naplniť.       

"Napriek tomu si však myslím, že nás potreby ďalšieho rozvoja mesta dotlačia v nasledujúcich rokoch k tomu, aby sme využili všetky dostupné zákonné možnosti na získavanie zdrojov, teda aj túto," zakončil.       

Naopak, okresné sídlo Lučenec už pripravuje VZN o zavedení poplatku za rozvoj s platnosťou od 1. januára 2017, pričom podľa vyjadrenia hovorkyne mesta Michaely Hrnčiarovej navrhujú sadzby poplatku za jednotlivé druhy stavieb vo výškach okolo minimálnej hranice zákonom stanovenej sadzby - v záujme podpory výstavby nových domov, bytov, ako aj podnikateľských stavieb.       

"Zavedenie poplatku za rozvoj vnímame ako pozitívny krok pre vytvorenie finančných zdrojov potrebných na vybudovanie infraštruktúry súvisiacej s rozširovaním individuálnej bytovej výstavby, ako aj výstavby v priemyselných častiach mesta. Očakávame priaznivý dosah na finančné zdroje samosprávy," uviedla hovorkyňa, podľa ktorej to umožní budovanie novej infraštruktúry, komunikácií a verejných priestorov pre občanov mesta a užívateľov mestských služieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Samospráva chce nedoplatky vymáhať efektívnejšie
Samospráva Fiľakova na juhu Lučeneckého okresu plánuje riešiť otázku nedoplatkov efektívnejšie než doteraz. Podľa predstaviteľov mesta ich mienia v niektorých prípadoch vymáhať bez exekútora a sami siahnu na príjmy dlžníkov.
viac
24.06.2016
Samospráva Fiľakova získa vďaka akčnému plánu pre okres Lučenec 950 000 eur
Dokopy 950 000 eur na rôzne rozvojové projekty získa samospráva mesta Fiľakovo vďaka Akčnému plánu rozvoja okresu Lučenec, ktorý schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Lučenci.
viac
21.10.2016
Zákon o poplatku za rozvoj nechápu všetci rovnako, je zle napísaný
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj robí ťažkosti pri jeho zavádzaní. Nie je to nič prekvapujúce. Vo viacerých bodoch je nejednoznačný a jeho súčasné znenie v mnohých aspektoch odporuje pôvodnému zámeru a cieľom.
viac
02.11.2016
Mestá v Nitrianskom kraji poplatok za rozvoj nezavádzajú
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nenašiel v Nitrianskom kraji priaznivcov. Poplatok za rozvoj sa jednotlivé mestá rozhodli nezavádzať. Krajské mesto Nitra podľa vyjadrenia z odboru daní a poplatkov momentálne neplánuje zavedenie poplatku za rozvoj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %