Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
30.04.2019 11:25

Festival V poluskej dedine ponúkne folklór i remeselný jarmok


Ilustračný výrez plagátu


Poluvsie v okrese Prievidza bude 18. mája patriť folkloristom. Už tretí ročník festivalu V poluskej dedine, ktorý pripravila obec a Folklórna skupina Lubená, ponúkne nielen pre nadšencov ľudových tradícii vystúpenia skupín, remeselný jarmok či regionálne špeciality.


"Festival sa bude konať na rínku pred Števke domom v sobotu od 13.00 h a otvorí ho remeselný jarmok a interaktívne ukážky spracovania materiálov takmer zabudnutých remeselných techník," informovala ďalej TASR Radka Tarabčíková z občianskeho združenia Hornonitrie.       

Na veľkej scéne vystúpia od 14.00 h Folklórna skupina Lubená, ktorá si pripomína 35. výročie svojho založenia a Detská folklórna skupina (DFS) Malá Lubená z Poluvsia, DFS Ragačinka, heligonkári a Ľudová hudba Hruška z Hrušova, Folklórny súbor (FS) Vatra z Tlmáč a FS Skorušina z Lieseku.       

"Príďte si oddýchnuť, vychutnať si predstavenia účinkujúcich, zatancovať si v škole tanca a oprobovať svoju zručnosť v tradičnej remeselnej výrobe, pri spracovaní ľanu a vlny, výrobe nepálenej tehly, tkania, vyšívania a mnoho ďalšieho. Nebudú chýbať ani poluvské špeciality – pečená baba a štrúdľa," pozvala Tarabčíková.       

Poslaním festivalu je predstavenie tradičných tanečných foriem z Poluvsia, uchovanie nárečia, piesní a prejavov autentického folklóru obyvateľov obce. Tretí ročník festivalu predstaví tiež tradične spracovaný dedinský folklór rôznych regiónov Slovenska. Cenu festivalu odovzdá starosta obce Martin Šujan. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
V Kežmarku odštartoval festival EĽRO
Pod Tatrami sa dnes začal 26. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). V tomto roku je venovaný cechu hrnčiarov, ktorý oslavuje 460. výročie, a kežmarským kníhtlačiarom z 19. storočia.
viac
10.05.2017
Príďte sa zabaviť na Turčiansky majáles
Združenie turčianskych muzikantov ZTUM organizuje dňa 20. mája 2017 v Kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach Turčiansky majáles, realizovaný v rámci projektu „Keď husle zahrajú, nôžky zatancujú...“, ktorý je podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.
viac
06.05.2018
Festival V poluvskej dedine ponúkne folklór i jarmok ľudových remesiel
Vystúpenia folklórnych súborov, ale i jarmok ľudových remesiel budú súčasťou druhého ročníka festivalu V poluvskej dedine. Nadšencov ľudových tradícií privíta v Poluvsína rínku pred Števke domom 19. mája od 13. h, informovala Radka Kulaviaková z občianskeho združenia Hornonitrie.
viac
24.06.2022
Záhorie ponúka divadelné šermovanie, folklórny festival aj adrenalínové preteky
Bohatý program od aktívneho oddychu, divadla spojeného so šermom cez festival až po folklórne slávnosti je pripravený v sobotu a nedeľu (25. - 26. 6.) pre obyvateľov a návštevníkov Záhoria.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %