Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.05.2023 12:30

Európsku cenu za obnovu dediny udeľovali v bavorskej obci Hofheimer Land


Predstavitelia ocenenej obce


Burgenlandská obec Stadtschlaining získala 17. Európsku cenu obnovy dediny. Aktuálny ročník sa niesol v znamení motta ,,budovanie mostov”.


Organizátorom súťaže je Európska pracovná skupina pre rozvoj vidieka a obnovu dediny (ARGE). Na slávnostnom odovzdávaní cien v bavorskej  obci Hofheimer, víťaza predchádzajúceho ročníka súťaže, sa zúčastnilo približne 600 ľudí z celej Európy – medzi nimi mnohí vysokopostavení politici, ale aj zástupcovia spoločností a podnikateľov z dvanástich krajín.

Počas trojdňovej slávnosti sa prezentovali hostitelia aj účastníci. V rámci odborných prednášok a exkurzií sa vymenilo množstvo informácií, know-how, skúseností a v mnohých smeroch sa nadviazali kontakty naprieč regiónmi a hranicami.

Vďaka pôsobivým a dojímavým prezentáciám s fotografiami o krajine, ľuďoch a projektoch súťažných obcí, ako aj niekoľkým umeleckým vystúpeniam bolo slávnostné odovzdávanie cien prehliadkou ,,Ligy majstrov”. Podujatie sledovalo množstvo ľudí online prostredníctvom livestreamu. Okrem množstva programových bodov bol počas troch dní pripravený aj pestrý kultúrny a kulinársky program, ktorý spoločne organizovali hostitelia a hostia. Hofheimer sa tak stal dejiskom veľkolepých stretnutí a festivalu.

Víťaz, obec Stadtschlaining, presvedčil na všetkých úrovniach

Víťazná obec Stadtschlaining dokázala konštruktívne formovať rozsiahle štrukturálne zmeny, ktoré prinieslo ukončenie formujúceho sa banského priemyslu, a vytvoriť tak nové vízie vďaka dôsledne realizovanému komplexnému procesu obnovy, ktorý sa prejavil v množstve veľkých i malých projektov.

Výnimočnou charakteristikou je spôsob spracovania témy pokojného spolužitia,  inšpirovanej študijným centrom na medzinárodnej úrovni známym ako Friedensburg. V centre všetkých projektov, sociálno-kultúrnych zariadení, ale aj početných projektov v oblasti hospodárstva, poľnohospodárstva, cestovného ruchu, umenia a kultúry, mobility a ochrany zdrojov je vždy snaha o čo najväčšiu spravodlivosť voči všetkým obyvateľom bez ohľadu na ich vek, pohlavie, pôvod a názor. Zároveň týmto obyvateľom umožniť zdieľať budúcnosť v prostredí, v ktorom sa oplatí žiť.

Autor: Zdroj: dedinaroka.sk, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2016
Spišský Hrhov získal mimoriadnu cenu v súťaži Európska cena obnovy dediny
Obec Spišský Hrhov v okrese Levoča získala v súťaži Európska cena obnovy dediny mimoriadnu cenu za spolužitie všetkých skupín obyvateľstva v obci.
viac
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
29.06.2018
Európska cena obnovy dediny 2018 pre Hinterstoder
Európsku cenu obnovy dediny 2018 získala obec Hinterstoder, ktorá preukázala najkomplexnejší súlad s aktuálnym mottom súťaže „myslieť dopredu“. Hornorakúska obec si hlavnú cenu súťaže prevezme 20. - 22. septembra 2018 počas slávnosti v tirolskej obci Fliess.
viac
11.02.2023
17. Európsku cenu za obnovu dediny získala rakúska obec Stadtschlaining
Obec Stadtschlaining, Burgenland, Rakúsko, získala Európsku cenu obnovy dediny 2022 pod mottom „Budovanie mostov“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %