Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.10.2021 10:40

16. Európska cena obnovy dediny pre Hofheimer Land


Snímka zdroj: ZMOS


Súťaž o Európsku cenu obnovy dediny 2020 bola, po niekoľkých odkladoch spôsobených pandémiou, konečne rozhodnutá.


Interdisciplinárna medzinárodná porota nedávno obdržala komplexné hodnotenie a na záverečnom hodnotiacom stretnutí v Mníchove menovala alianciu obcí Hofheimer Land e.V, Bavorsko, v Nemecku víťazom.

26 prezentácií z celej Európy na vyššej a najvyššej úrovni

Okrem víťaza získa ďalších sedem účastníkov „Európsku cenu obnovy dediny v zlate“, ktorá sa udeľuje tým obciam, vyznačujúcim sa holistickým, udržateľným a na motte založeným rozvojom dediny vynikajúcej kvality.  Tiež siedmim účastníkom je udelená „Európska cena za obnovu dediny v striebre“ za špeciálne úspechy v mnohých oblastiach rozvoja dediny a „Európska cena za obnovu dediny v bronze“ je udelená desiatim účastníkom za jednotlivé alebo niekoľko obzvlášť presvedčivých projektov rozvoja dediny. Vzhľadom na neobvykle vysokú kvalitu 26 prezentácií nebolo udelené žiadne „Čestné uznanie osobitných úspechov“.

Špeciálna cena za povzbudenie

Spoločenstvo obcí Dernau, Mayschoss a Rech, časti združených obcí Altenahr, Porýnie-Falcko, Nemecko, ktoré v júli 2021 postihli ničivé povodne, stáli mnoho ľudských obetí i veľkú časť dobre rozvinutej technickej infraštruktúry, zničili tiež atraktívny vzhľad uličiek s kvalitnou renováciou, zrekonštruované staré budovy a súčasnú architektúru, bolo navštívené európskou komisiou niekoľko mesiacov pred katastrofou. Obce zaujali nielen vonkajším vzhľadom, ale aj ukážkovou sociálnou súdržnosťou, angažovanosťou, ktorá sa vyznačuje vzájomnou spoluprácou a mimoriadnou inovačnou silou.

Porota a ARGE – Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny sú presvedčení, že tieto silné stránky predstavujú najdôležitejší základ starostlivej a udržateľnej obnovy miest a s vyjadrením súcitu, uznania a viery v obnovovaciu silu ľudí v Dernau, Mayschossa a Rech, udelili „špeciálnu cenu za povzbudenie“.

Slávnostné odovzdávanie cien ako oslava stretnutia a vzájomné učenie sa

Slávnostné odovzdávanie cien, ktoré je vyvrcholením viacdňovej akcie s obhliadkami dedín, výstavami a kultúrnymi stretnutiami, a pokiaľ to pandémia dovolí, bude veľkým európskym festivalom, sa uskutoční v máji 2022 vo víťaznej obci predchádzajúceho víťaza, a to v hornorakúskej obci Hinterstoder.

Viac informácií nájdete TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
29.06.2018
Európska cena obnovy dediny 2018 pre Hinterstoder
Európsku cenu obnovy dediny 2018 získala obec Hinterstoder, ktorá preukázala najkomplexnejší súlad s aktuálnym mottom súťaže „myslieť dopredu“. Hornorakúska obec si hlavnú cenu súťaže prevezme 20. - 22. septembra 2018 počas slávnosti v tirolskej obci Fliess.
viac
25.10.2021
Papradno získalo Európsku cenu obnovy dediny za rok 2020
V súťaži s mottom „miestne odpovede na globálne výzvy“ malo Slovensko jediného zástupcu. Papradno si v konkurencii viac ako dvadsiatky ďalších obcí z 12 európskych krajín poradilo, umiestnilo sa na bronzovej priečke a do Trenčianskeho kraja tak prinieslo európske ocenenie.
viac
20.05.2023
Európsku cenu za obnovu dediny udeľovali v bavorskej obci Hofheimer Land
Burgenlandská obec Stadtschlaining získala 17. Európsku cenu obnovy dediny. Aktuálny ročník sa niesol v znamení motta ,,budovanie mostov”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %