Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.03.2022 03:20

Envirorezort zvyšuje financie na budovanie a rozšírenie kapacít kompostární


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zvyšuje financie na budovanie nových kompostární alebo na rozšírenie kapacít. Na zhodnocovanie bioodpadu by tak mohlo ísť 48 miliónov eur.


Týka sa to najmä kompostární na spracovanie zeleného odpadu zo záhrad, parkov a cintorínov, ale tiež bioodpadu z domácností a s tým súvisiacou hygienizáciou. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.

Z pôvodných 30,5 milióna eur vyčlení zo zdrojov Európskej únie 45,5 milióna eur. Suma na projekty sa zvýši aj zdrojmi zo štátneho rozpočtu a spolufinancovaním z prostriedkov prijímateľov. "V prípade vysokého počtu kvalitných projektov od žiadateľov môže MŽP túto sumu ešte zvýšiť," tvrdí tlačové oddelenie.

Žiadateľmi o dotáciu môžu byť obce, združenia obcí, právnické osoby oprávnené na nakladanie s odpadom, ktoré sú v 100 percentnom vlastníctve obcí. Ďalej tiež príspevkové alebo rozpočtové organizácie obcí, neziskové organizácie poskytujúce služby v oblasti ochrany životného prostredia, ktoré sú vo vlastníctve obcí, alebo združenia právnických osôb, ktorých členmi sú obce, resp. sú v ich vlastníctve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2019
Obec Orechová Potôň nakúpila z dotácií kompostéry na biologický odpad
Obec nachádzajúca sa v Dunajskostredskom okrese získala dotáciu vo výške 90.915 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP) na projekt s názvom Kompostéry pre domácnosti v obci Orechová Potôň, ktoré už zakúpila.
viac
24.05.2021
MŽP podporí z eurofondov budovanie envirocentier za 10 miliónov eur
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporí z eurofondov budovanie envirocentier so zameraním na zmenu klímy. Alokovaných v tejto výzve je 10 miliónov eur. Rezort o tom informoval na svojom webe.
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
08.07.2021
Do základných škôl v Bratislavskom kraji pôjde 40 miliónov eur
Financie sú určené na investície do budov a zvyšovanie kapacít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %