Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.11.2017 07:09

Envirorezort prichádza po 15 rokoch s návrhom nového zákona o rybárstve


Ilustračná snímka: (piestany.mosrz.sk).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prichádza s návrhom nového zákona o rybárstve. Tento týždeň ho predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


"Zákon o rybárstve nebol novelizovaný 15 rokov. Všetky dotknuté strany a subjekty sa zhodli, že je nutné legislatívu modernizovať, aby zákon lepšie reflektoval súčasné podmienky. Napríklad v oblasti kontroly výkonu rybárskeho práva, čo bola požiadavka aj Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ)," uviedol hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.       

Ako poukázalo ministerstvo, z dôvodu nie celkom zrozumiteľnej formulácie sa právna norma mnohokrát diametrálne interpretovala a chápala. To spôsobovalo problémy s výkonom rybárskeho práva. "Návrh zákona reflektuje potreby širokej rybárskej základne, ktorá v súčasnosti výrazne presahuje počet 110 000 registrovaných členov SRZ okrem iného aj zachovaním jeho významného postavenia v zákone, ktorému ministerstvo pridelí výkon rybárskeho práva vo vodných tokoch, ale aj značného počtu ďalších rybárov, ktorým sú povolenia na rybolov vydávané ostatnými užívateľmi rybárskych rybárov," konštatuje sa v dôvodovej správe.       

Cieľom nového zákona je nie len spresnenie existujúcich pojmov, ale aj doplnenie nových. Novinkou má byť napríklad možnosť vzniku rybárskych revírov s režimom účelového rybárskeho hospodárenia. Má sa využívať pri revíroch, ako sú vodárenské nádrže a ich prítoky, ktoré sú zdrojom pitnej vody. "Je známe, že obsádky rýb ovplyvňujú kvalitu vodného prostredia a zároveň pôsobia ako indikátor prípadného znečistenia, respektíve neželaného zásahu do kvality vody," ozrejmil envirorezort. Lov rýb v takýchto revíroch má byť preto možný len vo výnimočných, zákonom stanovených prípadoch so súhlasom ministerstva.       

V lovných revíroch majú zase pribudnúť oznámenia o prípadných ťažkých kovoch v rybách. Pokiaľ sa limit ťažkých kovov v svalovine rýb prekročí, majú sa na mieste objaviť tabuľky s touto informáciou, ako aj odporúčaním mäso nekonzumovať. "Loviaci akceptujúci odporúčanie užívateľa môžu ulovené ryby v takomto revíri buď púšťať späť do vody, alebo v prípade väčších exemplárov je ich možné vypreparovať na účely trofeje. Konzumácia takýchto rýb tak bude na vlastné nebezpečenstvo," konštatuje sa v návrhu zákona.       

Významným posunom oproti súčasnému právnemu stavu je podľa ministerstva aj zavedenie sankčného postihu za neoprávnené nakladanie s výkonom rybárskeho práva a taktiež úprava ustanovení o rybárskych pretekoch ako športovej rybárskej činnosti. Právna norma okrem iného aj sprísňuje kritéria výberu členov rybárskej stráže.       

Návrh nového zákona už kritizoval Slovenský rybársky zväz, obával sa prideľovania výkonu rybárskeho práva aj Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) a Štátnej ochrane prírody (ŠOP). "Ide o nedorozumenie. Pripomienkujúce strany, SVP a ŠOP, navrhli zmenu, ktorá narazila na nesúhlas rybárov. Čo je pri príprave akéhokoľvek zákona absolútne bežné. No aby sa predišlo podobným nedorozumeniam, do procesu vstúpil aj minister životného prostredia László Sólymos. Ten sa stretol so zástupcami SRZ, vec si vyjasnili a dohodli sa na ďalšom postupe. A keďže zákon len ide do medzirezortného pripomienkového konania, ešte je ďalší priestor na diskusiu," zhrnul Ferenčák.       

Návrh nového zákona musí ešte prerokovať vláda a parlament, odobriť ho musí aj prezident. Jeho účinnosť sa predpokladá od januára 2019.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
11.01.2018
SRZ spustil petíciu za zachovanie všeľudového rybárstva na Slovensku
Slovenský rybársky zväz (SRZ) odštartoval v súvislosti s pripravovaným novým zákonom o rybárstve petíciu za zachovanie všeľudového, rekreačného a športového rybárstva na Slovensku. Cieľom je odolať tlaku záujmových skupín a zachovať v rámci pripravovaného zákona o rybárstve súčasné postavenie SRZ.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
04.08.2022
MŽP pripravuje nový zákon o EIA, má skĺbiť tri legislatívy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravuje nový zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Je pri ňom potrebné skĺbenie troch legislatív na povoľovanie stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie rezortu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %