Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.10.2020 11:25

E. Heger: Výsledkom reformy samosprávy musí byť to, aby sa ušetrili financie


Minister financií SR Eduard Heger. Snímka (st).


Minister financií E. Heger predvčerom (15. októbra) s predstaviteľmi niektorých samospráv diskutoval na tému ich reformy. Tá je obsiahnutá aj v dokumente Moderné a úspešné Slovensko zverejnenom ministerstvom financií. Jej uskutočnenie je naplánované k dátumu komunálnych volieb v novembri 2022.


Výsledkom reformy samosprávy musí byť to, aby sa ušetrili financie. Zhodli sa na tom po rokovaní o reforme samosprávy na Ministerstve financií SR podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽANO), primátor Bratislavy Matúš Vallo a niektorí predstavitelia bratislavských a košických mestských častí. V diskusii o reforme chce rezort financií pokračovať aj so Združením miest a obcí Slovenska, ako aj s Úniou miest Slovenska.       

"Samotní primátori a starostovia zažívajú, čo sa týka kompetencií, že niektoré sú prežité. Potrebujeme reflektovať na nové potreby obyvateľov, a preto aj na dnešnom stretnutí sme sa primárne venovali témam s cieľom, ako skvalitniť život občanov v mestách, obciach či mestských častiach," priblížil obsah rokovania minister.       

"Naším cieľom bolo vyvolať diskusiu, čo sa podarilo, ísť v nej hlbšie, priniesť 'na stôl' kvalitné dáta, aby sme na politickej úrovni mohli hľadať riešenia, ktoré budú efektívnejšie pre občanov," podčiarkol Heger.      

 Podľa neho je stále aktuálnejšie, a nielen v čase koronakrízy, aby sa hľadala v samospráve nákladová efektívnosť. "Aby sme občanovi ponúkli za jeho eurá, ktoré zaplatí na daniach, vyššiu efektivitu. Diskusia bola aj o tom, akým spôsobom zabezpečiť v 21. storočí zdieľaním služieb vyššiu nákladovú efektivitu, ale aj vyšší komfort pre občana," poznamenal minister financií.

Podľa Valla je Bratislava pripravená byť aktívnym účastníkom procesu reformy samosprávy. "Záleží nám na tom. Tento proces ovplyvní jasne a definitívne, akým spôsobom budú Bratislavčanky a Bratislavčania vedieť používať naše mesto, akú kvalitu servisu im naše mesto dá. Môj cieľ je, aby dostali tú najvyššiu kvalitu za čo najnižšiu cenu," doplnil Vallo.      

Dokument Moderné a úspešné Slovensko 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2019
ZMOS skúma postoje samospráv ku kompetenčnej výbave
Združenie miest a obcí Slovenska v priebehu leta predstaví analýzu prenesených kompetencií z hľadiska miestnej územnej samosprávy. Následne ide realizovať audit kľúčových originálnych kompetencií. V súvislosti s tým dnes začína prieskum zameraný na reformu kompetencií samospráv.
viac
20.08.2021
Samosprávy diskutovali o riešení nízkej miery zaočkovanosti v okrese
Na pôde mesta Lučenec sa vo štvrtok (19. 8.) uskutočnilo stretnutie zástupcov samospráv z Lučeneckého okresu, na ktorom spoločne diskutovali o nízkej miere zaočkovanosti obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
16.12.2021
ÚMS diskutovala s premiérom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy
Únia miest Slovenska (ÚMS)  prijala pozvanie na diskusiu  s premiérom Eduardom Hegerom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %