Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.02.2019 12:05

Duslo chce predať plaváreň mestu, to nemá peniaze na opravu jej strechy


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Šaľa


Prevádzka plavárne v areáli Dusla v Šali je ohrozená. Objekt potrebuje rekonštrukciu strechy. Bez nej hrozí, že plaváreň zostane po skončení platnosti povolenia na prevádzku od apríla tohto roka zatvorená.


Jej terajší majiteľ, chemický závod Duslo Šaľa, do budovy investovať nechce. Ponúkol ju preto mestu Šaľa na predaj za podstatne nižšiu cenu, ako je znalecký odhad. Budúcnosťou plavárne, ktorá ročne eviduje vyše 50.000 vstupov, sa zaoberali mestskí poslanci na svojom zasadnutí koncom minulého týždňa.       

Bazén v plavárni kedysi plnil funkciu protipožiarnej nádrže pre Duslo. Po zmene výrobných technológií už neslúži ako rezervná nádrž v prípade požiaru, preto Duslo nemá záujem o jej prevádzku. Podľa znaleckého posudku má budova, priľahlý pozemok a technológia hodnotu viac ako 2,9 milióna eur. Duslo ponúklo nehnuteľnosť mestu za 500.000 eur, pričom mesto by ju mohlo splácať päť rokov v ročných splátkach 100.000 eur, informovala poslancov prednostka mestského úradu Jana Nitrayová.       

Plaváreň je vykurovaná odpadovým teplom z chemičky, preto by počas splácania plavárne Duslo garantovalo mestu dodávky energie za súčasné ceny. Investičné náklady na opravu strešnej krytiny sú vyčíslené na zhruba 300.000 eur. Podľa teoreticko-technického posudku, ktorý vypracovala Slovenská technická univerzita v Bratislave, je v nevyhovujúcom stave lanová strešná konštrukcia plavárne, informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová.       

Vedenie mesta má záujem prevádzku plavárne udržať, preto sa usiluje nájsť aj mimorozpočtové zdroje na opravu strechy. Primátor Jozef Belický sa obrátil listom na Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR, ktoré má v pôsobnosti aj šport. "Toto športovisko ďaleko presahuje náš región. Preto si myslíme, že aj ústredné orgány štátnej správy by mali zaujať k tomu nejaký postoj. Mesto Šaľa na to peniaze nemá a Duslo nemá záujem o prevádzku plavárne," uviedol Belický.       

Súčasné povolenie na prevádzku plavárne je platné do konca apríla. Ak by bolo jasné, že mesto budovu odkúpi a strechu v najbližšom čase opraví, je možnosť povolenie predĺžiť do októbra tohto roka. O ďalšom osude plavárne budú poslanci rozhodovať na marcovom zasadnutí zastupiteľstva.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Spišská Nová Ves zrekonštruuje komunikácie za 5 miliónov eur
Samospráva mesta Spišská Nová Ves sa rozhodla zrekonštruovať a zmodernizovať miestne komunikácie, ktoré sú vo vlastníctve mesta. Investíciu vo výške 5 miliónov eur schválili poslanci na stredajšom (15. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
10.10.2017
Mestské zastupiteľstvo schválilo tretiu etapu rekonštrukcie centra mesta
Na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (5. 10. 2017) poslanci schválili návrh na realizáciu a financovanie stavby „URBANISTICKO – ARCHITEKTONICKÁ ÚPRAVA CENTRA MESTA – 3. ETAPA“.
viac
25.03.2020
Šaľa chce uzatvoriť s Duslom nájomnú zmluvu na krytú plaváreň
Mesto Šaľa chce uzatvoriť nájomnú zmluvu na nájom krytej plavárne so spoločnosťou Duslo Šaľa s cieľom rekonštrukcie a následného prevádzkovania plavárne. Zmluva by mala byť uzatvorená na desať rokov, ročné nájomné by malo predstavovať 40 000 eur bez DPH.
viac
07.03.2022
V Šali začala rekonštrukcia strechy plavárne
Koncom februára sa začala rekonštrukcia strechy plavárne v Šali. Mesto na jej opravu získalo 1 075 000 eur od Úradu vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %