Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
21.08.2017 08:28

Dožinkové tradície ovládnu Trebišov


Pozvánka.


Poďakovanie za úrodu, dožinky či obžinky. Pradávny zvyk osláviť nielen plody zeme, ale i ľudskú prácu, prináša veselú dožinkovú náladu do Trebišova každoročne koncom augusta. Aj tento rok je podujatie Chlebom a vínom súčasťou výberu 10 najlepších v celom Košickom kraji.


Predposledné z tohtoročného zoznamu TOP podujatí programu KSK Terra Incognita, Chlebom a vínom, odštartujú piatkové (25.8.2017) potulky po Tokaji s návštevou gazdovských pivníc v Malej a Veľkej Tŕni  ( potrebné ohlásiť sa vopred).

Sobota už bude patriť dožinkovým slávnostiam so všetkým, čo k nim patrí. Poďakovanie za úrodu a posvätenie chleba začne poludňajšou liturgiou, následne sa sprievod s dožinkovým vencom pohne cez mesto smerom ku kaštieľu. V areáli kaštieľa návštevníci uvidia premenu obilia na múku a chlieb, hrozna na šťavu a víno na strojoch a spôsobmi, ako to kedysi robili naši prarodičia. „Vo výbere TOP podujatí Terra Incognita nenájdete ani jedno, ktoré by sa podobalo na iné. Nadchádzajúce dožinkové slávnosti v Trebišove žiaria na tejto palete jasne odlišnou farbou a dôvod je jednoduchý – návštevníkom ponúkajú akési cestovanie v čase. Nielen najmladšia generácia má možnosť spoznať zvyky našich predkov, technologické postupy a nástroje, ktoré dnes už nahradili tie pokrokovejšie. Zároveň môžu návštevníci nasať atmosféru osláv úrody, akú dnes asi väčšina z nás, najmä ak žijeme v mestách, nepozná,“ zhodnotila prínos podujatia výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Ochutnávky tradičnej i súčasnej gastronómie Maďarska, Poľska a Čiech, ale aj zemplínskych jedál, prilákajú iste množstvo ochutnávačov. /„Nielen ochutnávať, ale aj vyskúšať si či aspoň sledovať varenie zameški alebo slivkového lekváru v kotle, pečenie lokší, tokajských koláčikov a chlebových posúchov, to je výzva pre gurmánov aj kuchárov,“/ láka do Trebišova cez chuťové vnemy Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína. Degustovať sa bude aj víno a tí najsnaživejší môžu získať na Univerzite sv. Urbana diplom znalca Tokaja. Nielen na vlastné oči, ale aj na „vlastné ruky“ si návštevníci môžu vyskúšať pradenie na kolovrátku, tkanie pokrovcov, vyrezávanie výrobkov z dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji alebo mútenie masla.

Na pódiu to bude pravá všehochuť, okrem vinárskych a kulinárskych či detských súťaží, ho podvečer ovládne energická Eva Máziková. Všetky deti, ktoré prídu s lampášikom, pódium spoločne so speváčkou rozžiaria. Dožinkový deň ukončí Mafia Corner, populárna (nielen) na východnom Slovensku.

Ponuka múzea

Trebišovské múzeum je hlavným organizátorom podujatia, no ponúka aj svoje múzejné aktivity. O 16. hodine slávnostne sprístupnia obnovenú expozíciu parných oračiek a pozvú na prehliadku stálych expozícii múzea, ktoré sú v areáli kaštieľa. Tu budú prezentovať historické i súčasné poľnohospodárske stroje a návštevníci môžu absolvovať jedinečnú jazdu na historickom traktore. Veľkou udalosťou pre múzeum bude zrodenie Múzejníčka - detského maskota múzea, ktorý vznikol z detských návrhov.

Návštevníkov čakajú zľavy a tombola

V dňoch 25. 8. – 3. 9. 2017 môžu návštevníci podujatia využiť zľavy v Penzióne Aqua Maria Veľaty, reštaurácii Amadeus, Hasclube Trebišov alebo ShiningFarm Kuzmice. Občianske združenie Tokajské pivnice ponúka zľavu na ubytovanie a všetci návštevníci môžu skúsiť aj šťastie v tombole.

Program podujatia

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove  je kultúrne zariadenie v  zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Je to  kultúrna a vzdelávacia inštitúcia napomáhajúca rozvoju kultúry v mestách a obciach trebišovského regiónu. V zbierkovom fonde múzea sa nachádzajú mnohé historicky cenné predmety.  Realizujú tematické výstavy z výtvarného umenia, filumenistiky, národopisu, histórie, numizmatiky a umenia. Viac o hlavnom organizátorovi podujatia nájdete na www.muzeumtv.sk.

Autor: (ts-Košice Región Turizmus)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Príklad spolupráce v rámci duálneho vzdelávania
Súkromná Stredná odborná škola DSA v Trebišove bude vychovávať budúcich vodohospodárov.
viac
10.05.2017
Trebišovský majáles
Mesto Trebišov zorganizovalo kultúrno-spoločenské stretnutie pri príležitosti osláv Sviatku práce. Atmosféra dvojdňového podujatia sa niesla, ako každý rok, v ľudovom duchu. 
viac
07.06.2018
Výstava v kaštieli približuje šľachtické rody Andrássy či Csáky
Šľachtickým rodom, ktoré sú spojené s dejinami trebišovského kaštieľa, je venovaná najnovšia výstava v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove. Pre verejnosť je otvorená od stredy a potrvá do 31. októbra.
viac
17.09.2018
Trebišov získal dotáciu na zakúpenie elektromobilu pre mestskú políciu
Mestu Trebišov bola schválená žiadosť o poskytnutie podpory na realizáciu projektu „Elektromobilom k lepšiemu životnému prostrediu v Trebišove“. Výzvu, na ktorú mesto reagovalo, vyhlásil Environmentálny fond.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %