Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.04.2021 04:00

Dotáciu pre neziskovky v kultúre postihnuté pandémiou dajú vyše 300 subjektom


Na snímke sprava ministerka kultúry Natália Milanová a riaditeľka Mestského divadla Trenčín Zuzana Mišáková počas tlačovej konferencie k vyhodnoteniu finančnej pomoci pre neziskové organizácie v kultúrno-kreatívnom priemysle 26. apríla 2021 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Dotácie Ministerstva kultúry (MK) SR pre neziskové organizácie z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, ktoré zaznamenali straty v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, pomôžu vyše 300 subjektom v celkovej výške viac ako 5,7 milióna eur.


Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámila ministerka kultúry SR Natália Milanová s tým, že administratívne sa spracúva ešte niekoľko žiadostí.

„Pestrosť žiadateľov ukazuje, že naša výzva zaujala malých i veľkých organizátorov podujatí, celoslovenských i lokálnych hráčov. Pokryli sa všetky druhy umenia,” uviedla ministerka. Dotáciu podľa jej slov napríklad získali divadelníci z GUnaGU, La Komika či Radošinského naivného divadla. Organizátori Bielej noci, Febiofestu, Korvengencii, Divadelnej Nitry, Terchovský budzogáň či Hory a mesto.

V Bratislave boli podporení organizátori Dobrého trhu či Majálesu. Taktiež galérie Nedbalka a Umelka. Prevádzkovatelia kultúrnych centier Tabačka v Košiciach či Žilina-Záriečie. „Podporené boli aj hudobné zoskupenia ako Bratislava Hot Serenaders a Kandráčovci, alebo promotéri hudobných skupín Billy Barman, Horkýže Slíže či Adam Ďurica,” priblížila šéfka rezortu kultúry.

Výzvu pre občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie dlhodobo pôsobiace v kultúre na kompenzáciu strát v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, vyhlásil rezort kultúry na začiatku marca. O možnosť získať dotáciu vo výške 20 000 až 50 000 eur sa mohli uchádzať neziskové subjekty, ktoré vykázali minimálne 30-percentný medziročný pokles príjmov v kultúrno-kreatívnej činnosti. Ministerstvo prostredníctvom dotácie preplatí 20 percent ročných prevádzkových nákladov a 80 percent medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktorých príčinou je pandémia ochorenia COVID-19.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2019
MK SR: Rezort avizuje spustenie výziev na dotácie pre kultúrny priemysel
Samosprávy a ich príspevkové organizácie, inštitúcie zriadené ministerstvom, ale i vysoké školy sa budú môcť v júni prihlásiť o príspevok na vytvorenie kreatívnych centier a podporu dopytu po kreatívnej tvorbe.
viac
24.02.2021
Covid dotácie pre neziskové organizácie pôsobiace v kultúre
Ministerstvo kultúry na špeciálne zriadenej podstránke zverejnilo pre oprávnených žiadateľov aj dotačnú kalkulačku na základe toho zistia, v akej výške majú nárok na dotáciu.
viac
03.03.2021
Ministerstvo kultúry spustilo PomahameKulture.sk
Ministerstvo kultúry SR spustilo finančnú pomoc pre neziskové organizácie v kultúrno-kreatívnom priemysle.
viac
25.03.2021
Bratislava rozdelí vyše 220 000 eur medzi neziskovky na sociálne projekty
Mesto Bratislava rozdelí vyše 220 000 eur medzi neziskové organizácie na prevenciu bezpečnosti v ohrozených lokalitách a znižovanie rizík v oblasti drog, na prácu a pomoc s deťmi, mladými ľuďmi a rodinami v ohrození i na medzigeneračnú solidaritu a zlepšenie kvality života seniorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %