Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.07.2020 10:25

Dosahujeme ciele EÚ 2020 v oblasti zmeny klímy a energetiky?


Ilustračná snímka.


Národný kontrolný úrad v spolupráci v spolupráci s Národným kontrolným úradom ČR Vám prináša spoločnú správu o podpore vo vybraných oblastiach klimaticko-energetickej politike a jej vplyve na plnení európskych cieľov v oblasti zmeny klímy a energetiky.


Podľa tejto správy Slovensko zaostáva v plnení záväzkov, ktoré majú prispievať k zmierneniu negatívnych klimatických zmien či k úsporám energií. Spoločná kontrolná akcia českého a slovenského kontrolného úradu z obdobia rokov 2015 – 2018 ukázala, že obe krajiny majú rezervy v napĺňaní záväzkov. Slovensku sa zatiaľ nedarí dosiahnuť 14-percentný podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na celkovej spotrebe energií a kľúčový cieľ v oblasti dopravy, zvýšiť podiel OZE na desať percent, neplní ani Česko. Zatiaľ čo naša krajina pri alternatívnych pohonoch v doprave významnejšie podporovala elektromobilitu, naši susedia sa zamerali na stlačený zemný plyn (CNG), aj preto u nich jazdí takmer stonásobne viac áut s týmto pohonom. Slovensko je zase lepšie v počte nových elektromobilov, ktoré tvoria viac ako dve percentá novo registrovaných áut, kým v Česku je to len 1,15 %.

Viac sa dočítate na stránke Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
16.08.2021
Rezort životného prostredia podporuje ambiciózne klimatické ciele
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmiernia dôsledky klimatickej zmeny.
viac
10.12.2021
NKÚ podporuje reformy, ktoré nebudú len kozmetickými úpravami
Budúcoročný štátny rozpočet odráža zložitý spoločensko-ekonomický vývoj spôsobený takmer dva roky trvajúcou pandémiou ochorenia COVID-19 a s ňou súvisiacou neistotou ďalšieho vývoja v roku 2022.
viac
04.01.2022
Plány splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v roku 2022
Základnými prioritami nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera v roku 2022 je naplnenie cieľov Plánu obnovy a odolnosti a efektívne čerpanie zdrojov súčasného a predchádzajúceho programového obdobia vo vzťahu k marginalizovaným rómskym komunitám a výchove a vzdelávaniu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %