Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
12.08.2024 09:00

Dom ľudového bývania predstavil žatvu na dedine


Dom ľudového bývania v Šali. Snímka zdroj: Muzeum.sk


Návštevníci Domu ľudového bývania a architektúry v Šali v sobotu oslávili tohtoročnú úrodu a súčasne si pripomenuli zvyky sprevádzajúce v minulosti žatvu na dedine.


 Nechýbalo spomienkové rozprávanie pamätníkov doplnené fotografiami niekdajšej žatvy, zaznamenanými fotografom Milanom Hlôškom, či záznam dožinkových slávností z Nitry, informovalo Ponitrianske múzeum.         

Oslava tohtoročnej úrody bola spojená s komentovanou prehliadkou expozície ľudového domu, ktorý je od roku 2008 v správe Ponitrianskeho múzea v Nitre. Sprevádzali ju ukážky roľníckej práce s obilím, starého poľnohospodárskeho náradia i pletenie dožinkového venca.         

Počas podujatia Už sme žitko zožali mali návštevníci možnosť ochutnať tradičné jedlá, ktoré sa konzumovali počas žatvy. Zaujímavosťou bolo ťahanie ríteša a ukážka pečenia tohto tradičného koláča. O kultúrny program sa postarali členovia Folklórneho súboru Žibrica zo Žirian, ktorí ponúkli maďarské žatevné piesne z Podzoboria. Folklórny súbor Inovec zo Zlatých Moraviec predstavil tance a spevy spod Inovca.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2016
Moja dedina, ako ju vidím ja... - 2016
Spolok pre obnovu dediny vyhlasuje 2. ročník súťaže v kreslení a maľovaní detí, ktoré žijú v krásnych dedinkách na Slovensku s ústrednou témou: „Moja dedina, ako ju vidím ja...“ 2016
viac
13.06.2018
Oravská Polhora zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny
Oravskú Polhoru (okres Námestovo) navštívia zajtra (14. júna 2018) členovia súťažnej poroty Európskej ceny obnovy dediny. Najsevernejšia obec získala právo reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži po tom, čo získala titul Dedina roka 2017.
viac
13.07.2018
Drienčany: Podujatie Dedina ožíva je venované folklóru a ľudovým tradíciám
Folklóru a udržiavaniu ľudových tradícií je venované podujatie Dedina ožíva, ktorého 15. ročník sa uskutoční v sobotu 21. júla v obci Drienčany v Rimavskosobotskom okrese.
viac
02.12.2019
Cenu Dedina ako pospolitosť získal Bolešov za otváranie sŕdc a búranie plotov
Obec Bolešov v Ilavskom okrese sa v tomto roku prvýkrát prihlásila do súťaže Slovenskej agentúry životného prostredia Dedina roka. Hneď pri svojej premiére triumfoval Bolešov v kategórii 'dedina ako pospolitosť'.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %