Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
02.02.2024 12:05

V Múzeu kysuckej dediny predstavia fašiangové zvyky, masky i jedlá


Plagát Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke


Fašiangové zvyky, masky a jedlá predstavia v nedeľu 4. februára na podujatí Fašiangy na dedine v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Vedúca správy múzea Miroslava Jančulová uviedla, že návštevníci, ktorí prídu v maskách a zapoja sa do sprievodu, budú mať vstup zadarmo.


Doplnila, že milovníci sladkých dobrôt sa môžu tešiť na šišky, koláče, varené víno či čaj s rumom. "Nezabudli sme ani na pochovávanie basy a folklórne vystúpenie v podaní folklórneho súboru Bystrica z Novej Bystrice. Vo fašiangovom sprievode masiek sa objavia rozmanité postavy od zvierat až po bežné povolania," uviedla.         

Tradičné masky si môžu pozrieť návštevníci počas podujatia v jednotlivých objektoch skanzenu. "Masky sme zhotovili z tradičných materiálov presne tak, ako vznikali na dedinách pod rukami našich predkov. V jednej z masiek sa budú môcť návštevníci aj odfotografovať," priblížila.         

Pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach predstaví návštevníkom s využitím zbierkového a dokumentačného fondu Kysuckého múzea výstava Ornament. "Dopĺňajú ju informačné bannery so sprievodným textom a fotografiami. Pre detských návštevníkov sme pripravili aj interaktívne tabule, na ktorých si budú môcť nakresliť alebo vytvoriť z magnetov ľubovoľný ornament. Nezabudli sme ani na milovníkov Historickej lesnej úvraťovej železnice, pretože počas podujatia bude zo stanice Skanzen premávať vláčik s krytým vozňom," dodala Jančulová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
Moja milá šaty prala...
Zvyky a tradície pri praní na potoku v podaní Folklórnej skupiny Makovanka z Makova.
viac
16.06.2020
Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.
viac
22.12.2020
Výstava Kračunska chiža pripomína niekdajšie dedinské Vianoce
Tradičné slovenské Vianoce na dedine v minulosti približuje aktuálna výstava s názvom Kračunska chiža, ktorú pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.
viac
15.02.2022
Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru
Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %