Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.10.2021 10:45

Dolnooravská nemocnica rozširuje lôžkovú časť ortopedického oddelenia


Snímka z otvorenia novovzniknutých priestorov nemocnice


Po oddeleniach chirurgie, gynekológie, internej medicíny a oddelenia dlhodobo chorých v Dolnooravskej nemocnici prebehla komplexná modernizácia a rozšírenie ďalšieho oddelenia.


Pacienti ortopédie sa budú liečiť v nových priestoroch za viac než pol milióna eur. Nemocnica pre rozšírenie vybrala nevyužívané priestory na 5. podlaží nemocničnej budovy, ktoré pôvodne slúžili ako operačné sály. Zmenou dispozície sa rozšírilo ortopedické oddelenie umiestnené v trakte A o lôžkovú časť v trakte B, kde pribudli izby s hygienickým zariadením a miestnosti lekárov a sestier s príslušným zázemím. Počet lôžok sa tak zdvojnásobil – z pôvodných 20 na 40 a ortopédii je po novom vyhradené celé podlažie v dvoch traktoch. Pre zvýšenie komfortu pacientov i zdravotníkov bolo do izieb pacientov doplnené nočné svietenie ku posteliam a ku dverám, ako aj TV rozvody. Zároveň sa celé oddelenie zmodernizovalo. Súčasťou riešenia bola aj výmena tepelnej izolácie v podkrovnom priestore a jeho odvetranie, ako aj výmena stúpačiek kanalizácie a vodovodu.

Žilinský samosprávny kraj financoval stavebné úpravy vo výške 416 586 EUR, nemocnica z vlastných zdrojov uvoľnila 90 839 EUR na prístrojové vybavenie a mobiliár. Ide o ďalšiu významnú investíciu župy do rozvoja nemocnice, ktorá takto reaguje na zvyšujúci sa dopyt po operačných výkonoch. Čakacie lehoty na ortopedické operácie patria medzi najdlhšie, situáciu ešte viac zhoršila pandémia koronavírusu, v rámci ktorej došlo aj v Kubíne k viacnásobnému pozastaveniu plánovanej operatívy. „Hoci nemocnica má personálne kapacity na vyšší počet zákrokov, pre nedostatok lôžok ich nemohla vykonať. Vďaka navýšeniu počtu lôžok dokážeme odoperovať viac pacientov a už v krátkom čase tak očakávame skrátenie čakacích lehôt na ortopedické výkony,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Jozef Mintál.

Dolnooravská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ladislava Nádašiho Jégé v Dolnom Kubíne poskytuje zdravotnú starostlivosť pre 70 000 obyvateľov, v odboroch neurológie a práve ortopédie je však jej spádová oblasť až 137 000 obyvateľov. Ako dodala predsedníčka kraja Erika Jurinová: “Od roku 2018 sme už v nemocnici preinvestovali takmer 2,6 milióna eur z vlastných zdrojov na jej modernizáciu a rekonštrukciu. Počítame s nemocnicou v regióne, tak ako so všetkými našimi nemocnicami, a prioritou je ďalej ich rozvíjať. Aktuálnym rozšírením ortopedického oddelenia umožňujeme nemocnici zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti v odbore, ktorý je v regióne nedostatočne pokrytý. Toto je podľa mňa najsilnejší argument za zachovanie nemocnice na súčasnej úrovni.“

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.11.2017
Projekt Z náručia poznania upútal najmladších
„Veď toto je lepšie ako tablet“. Táto veta dolnokubínskeho škôlkara bola azda najlepšou pochvalou za všetko úsilie, ktoré sprevádzalo prípravu a realizáciu projektu Z náručia poznania.
viac
06.06.2019
Do Dňa rodiny na Orave sa zapojila aj Žilinská župa
Po úspešnom prvom ročníku Dňa rodiny v Budatínskom parku sa Žilinská župa rozhodla tento rok podieľať na dvoch rodinných dňoch už aj v spolupráci s mestami a organizáciami.
viac
19.02.2020
Monitorovací systém v Dolnom Kubíne bude mať nové bezpečnostné kamery
Na bezpečnosť v Dolnom Kubíne budú dohliadať nové kamery. Jedna je umiestnená na mestskom kultúrnom stredisku na Námestí slobody, druhá kamera bude v najbližších dňoch osadená na Zmeškalovom dome na Hviezdoslavovom námestí a nahradí tak starú analógovú.
viac
02.02.2024
Dolnooravská NsP má zrekonštruované oddelenie neurologickej JIS
Oddelenie neurologickej JIS disponuje aj moderným materiálno-technologickým vybavením. Projekt bol financovaný z NFP vo výške 1 399 418,42 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %