Nedeľa 06.10.2024
Dnes má meniny 
Natália
°C
26.09.2024 11:10

Do skanzenu v Pribyline prenesú originálnu 120-ročnú sýpku


Skanzen Pribilina. Snímka zdroj: Teraz.sk


Múzeum liptovskej dediny v Pribyline sa rozrastie o historicky cennú zrubovú sýpku. Originálna stavba zo začiatku 20. storočia bude medzi kópiami dedinských domčekov unikátom. Múzeum tak zachráni poslednú takúto pôvodnú sýpku v obci Pribylina.


Informovala o tom marketingová manažérka Liptovského múzea Slávka Križková. Múzeu sa sýpku podarilo získať od darcu, ktorý ju nadobudol ako pozostalosť po starom otcovi. Ten ju postavil zrejme po svojej svadbe v roku 1904. Na mieste, kde bude prenesená, bola v pôvodných projektoch skanzenu naplánovaná výstavba dvora hornoliptovských murovaných domov s hospodárskymi stavbami. "Pôvodne tu mala byť postavená kópia sýpky z Liptovských Matiašoviec. Preto je pre nás veľkou vzácnosťou, že sme mohli do zbierkového fondu prijať originálnu stavbu priamo z obce Pribylina," vyzdvihol riaditeľ Liptovského múzea Martin Hromada.         

Sýpky v minulosti slúžili najmä ako skladovací priestor na obilniny, ale používali sa aj ako miesto uskladnenia textílií, rôzneho náradia alebo cenností. Vrchná šindľová strecha sýpok bola od ostatnej stavby oddelená klenbou, ktorá bola v prípade zrubových sýpok vymazaná hlinou. "Tá jednak pomáhala vo vnútri udržiavať vhodnú teplotu, ale zároveň slúžila aj ako ochrana pred požiarmi, ktoré prichádzali často od strechy. Keď vznikol požiar, šindľová strecha sa zhodila a majiteľovi tak nevznikla veľká strata," priblížil kurátor Liptovského múzea Miroslav Nemec.         

Múzeum liptovskej dediny svojím sídelným usporiadaním pripomína vzhľad liptovských obcí z prelomu 19. a 20. storočia. Domy pochádzajú z niekoľkých obcí, prevažne z dedín zatopených vodným dielom Liptovská Mara. Sú to kópie originálnych stavieb so zapracovanými architektonicky alebo umelecky významnými pôvodnými prvkami.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2021
V skanzene ukážu ovčiarske tradície regiónu Liptov
Ovčiarske tradície regiónu Liptov priblíži špeciálny nedeľňajší (27. 6.) program v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.
viac
11.11.2021
V skanzene vysadili unikátny ovocný sad
V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline zasadili ovocné stromy historických odrôd. Ide o jediný sad svojho druhu na území skanzenov Slovenska. TASR o tom informoval riaditeľ správcovského Liptovského múzea Michal Kovačic s tým, že stromy vysadili v spolupráci s tímom ovocinárov.
viac
02.04.2022
Veľkonočné zvyky a tradície predkov priblížia v skanzene v Pribyline
Tradície a zvyky predkov počas veľkonočného obdobia predvedú od 15. do 17. apríla v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry Liptovského múzea Martina Vilčeková.
viac
10.12.2022
V skanzene v Pribyline predstavia tradičné slávenie Vianoc na Liptove
Tradičné slávenie Vianoc na Liptove predstavia v nedeľu 18. decembra v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %