Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
11.12.2023 04:05

Do siene slávy Žilinského samosprávneho kraja pribudli ďalšie osobnosti


Ilustračná snímka, zdroj: TASR - Erika Ďurčová


Do siene slávy Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pribudli ďalšie osobnosti. V Slovenskom komornom divadle v Martine odovzdali v sobotu (9. 12.) ocenenia osobnostiam, ktoré významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK.


 Pamätnou plaketou ocenil kraj päť osobností a jedno občianske združenie, Cenu ŽSK si prevzali tri osobnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.         

Cenu ŽSK udelil kraj Jánovi Kudličkovi za prínos v oblasti výtvarného umenia a kultúry, Rudolfovi Patrnčiakovi za propagáciu ľudového umenia Jánošíkovho kraja doma i v zahraničí a in memoriam bývalému futbalistovi Adolfovi Schererovi za reprezentáciu Žilinského samosprávneho kraja a Slovenska doma i v zahraničí.         

Pamätnú plaketu z rúk predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej prevzali Mons. Tomáš Galis za osobitný prínos pri zriadení a rozvoji Žilinskej diecézy i za podporu spoločenského a duchovného života v Žilinskom kraji.

Rovnaké ocenenie si odniesli Vladimír Janiga (zachovávanie umeleckého kováčstva), Marcela Dobešová (pomoc sociálne slabším a zraniteľným skupinám obyvateľov), Ľudovít Kupkovič (architektúra, výtvarná fotografia, vydavateľská tvorba), Jiří Přibyl (múzejníctvo).         

Za dlhoročný mimoriadny prínos pri obnove a zachovávaní Lietavského hradu ako významnej kultúrnej pamiatky Žilinského kraja ocenili Združenie na záchranu Lietavského hradu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
Za kultúrou v ŽSK vyrazte aj v apríli
Žilinský samosprávny kraj opäť vytvoril bohatý kultúrny program vo všetkých župných regiónoch. Múzeá, galérie, knižnice, divadlá, kultúrne strediská i hvezdáreň v pôsobnosti Žilinskej župy privítajú prvé slnečné dni výberom tých najzaujímavejších podujatí.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
23.09.2021
Žilinský samosprávny kraj stojí za všetkými svojimi nemocnicami
Žilinský samosprávny kraj je zriaďovateľom štyroch župných nemocníc. Úroveň týchto nemocníc sa za posledné roky rapídne zvýšila vďaka rekonštrukciám, skvalitneniu prístrojového vybavenia, ale i odbornosti personálu.
viac
18.03.2023
Spoznali sme najšportovcov kraja 2022 a prvých lauerátov športovej siene slávy
Ocenenie si počas slávnostného večera v prešovskom divadle prevzala takmer tridsiatka športovcov z kraja, ktorí za rok 2022 zaznamenali mimoriadne výsledky na domácich aj zahraničných športoviskách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %