Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.02.2023 12:35

Do roka má vyrásť nová výstavná hala vojenského múzea


Ilustračná snímka.


Na základný kameň novej výstavnej haly veľkorozmerných militárií v objekte Vojenského historického múzea v Piešťanoch vo štvrtok slávnostne poklopal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď spolu s riaditeľom Vojenského historického ústavu Miloslavom Čaplovičom a primátorom Petrom Jančovičom.


Mala by podľa ministrových slov spĺňať nároky 21. storočia, poskytne priestor pre 75 múzejných exponátov a zmapuje vývoj vojenskej techniky na Slovensku po roku 1945.

"Ide predovšetkým o múzejné kusy z oblasti letectva, z ktorých niektoré čakajú už v trenčianskych leteckých opravovniach na svoju cestu do Piešťan. Výstavba novej haly by mala byť ukončená v priebehu jedného roka," uviedol minister. Projekt k začiatku realizácie trval podľa jeho slov tri roky, výstavbu schválila vláda. Celkové náklady na realizáciu projektu sú vyrátané na štyri milióny eur. Architektom projektu je Miroslav Ulbricht, ktorý pre návštevníkov naprojektoval aj rampu, odkiaľ sa na expozíciu bude dať pozrieť z inej perspektívy.

"Expozícia zmapuje vývoj vojenskej techniky od konca druhej svetovej vojny po súčasnosť postupne, v jednotlivých kapitolách, až po súčasnú kapitolu Ozbrojené sily SR. V poslednej časti sa upriamime na vojenské misie a medzinárodný krízový manažment, ktoré pripomenú úspešné operácie, na ktorých sa zúčastnili slovenskí vojaci. Piešťanská výstava nadviaže na expozíciu vo Svidníku, kde sú vojenské dejiny krajiny od roku 2014 po rok 1945," uviedol Čaplovič. Medzi exponátmi v pripravovanej hale návštevníci uvidia tanky, ktoré sa podieľali na oslobodzovaní Československa, nemecké exponáty z vojny, tiež produkty domácej zbrojárskej výroby vrátane prototypov. Okupáciu krajiny v roku 1968 pripomenie vtedajšia technika.

Podľa primátora Piešťan rozširovanie a modernizácia expozícií vojenského múzea je dobrou správou aj pre samotné mesto. "Sme regiónom cestovného ruchu, každá aktivita na jeho obohatenie je prínosom. Ide o celoročný projekt, čo vnímame ako dobré," povedal. Podľa neho bude nová expozícia obohatením aj Leteckých dní, ktoré sa konajú na susediacom letisku a počas ktorých býva múzeum pre návštevníkov prístupné.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
31.08.2017
Podtatranské múzeum stále rekonštruujú, mesto prispelo 50 000 eur
Mesto Poprad vyčlenilo z rozpočtu mesta 50 000 eur na zhotovenie výstavného mobiliára novej expozície s názvom Poprad a okolie v zrkadle vekov, ktorá sa bude nachádzať v Podtatranskom múzeu.
viac
31.07.2018
V kaštieli otvoria archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov
Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov v hanušovskom kaštieli čaká na svojich prvých návštevníkov. Slávnostne ju otvoria v posledný júlový deň (31.7.) o 16.00 h, keď vystúpi aj známy multiinštrumentalista Michal Smetanka s ukážkami hry na replikách pravekých hudobných nástrojov.
viac
11.02.2020
Múzeum holokaustu v Seredi otvorilo záverečnú časť svojej expozície
Záverečnú časť expozície Múzea holokaustu barak č. 2 sprístupnili dnes (11. 2. 2020) v Seredi za účasti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ministra financií Ladislava Kamenického a veľvyslanca štátu Izrael Boaza Modaiho.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %