Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.04.2023 09:30

Do odpadového hospodárstva v Liptovskom Mikuláši pôjde vyše 400 000 eur


Ilustračná snímka.


Liptovský Mikuláš získal 411 000 eur z eurofondov na nákup novej techniky do odpadového hospodárstva. Nosič kontajnerov, nakladač, sedem otvorených kontajnerov a 13 vaňových kontajnerov s poklopom by malo pomôcť k efektívnemu nakladaniu s odpadmi.


Radnica verí, že vďaka ďalším kontajnerom sa zníži množstvo odpadu, ktorý končí na skládke, pretože sa zlepší zber triedeného odpadu. Informoval o tom Ján Sokolský z kancelárie vedenia mesta.

Po realizácii projektu by sa malo zvýšiť množstvo vytriedeného odpadu o 400 ton ročne. Na porovnanie, v Liptovskom Mikuláši sa v roku 2022 vytriedilo celkovo 11 000 ton odpadu, v roku 2021 to bolo 9000 ton. "Nákup nových komponentov projektu a ich uvedenie do prevádzky je naplánované do konca tohto roka," poznamenal Sokolský.

Projekt je zameraný aj na vytvorenie podmienok na zber odpadov na cintorínoch. Podľa viceprimátora Ľuboša Triznu sa totiž stáva, že niektorí obyvatelia nosia komunálny odpad do kontajnerov na cintoríny. "Tomu zamedzíme zamykaním kontajnerov mimo prevádzkových hodín, čím zároveň zabránime aj prístupu divej zveri. Uzamykateľné kontajnery budú pri cintorínoch celoročne. Ďalšie kontajnery umiestnime na zberné dvory, čím zabezpečíme dostatočnú kapacitu pre biologicky rozložiteľný, objemný aj drobný stavebný odpad," skonštatoval Trizna.

Na zlepšovanie separácie získalo mesto financie aj v roku 2022, zakúpilo drvič kuchynského odpadu za 150 000 eur z prostriedkov Environmentálneho fondu. Z rovnakého zdroja pribudlo do garáže Verejnoprospešných služieb zberové auto za 200 000 eur. Takmer dva milióny išli na zber biologicky rozložiteľného odpadu pre kompostáreň a na zvyšovanie miery zhodnocovania takéhoto kuchynského odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2017
MŽP začne budovať nový Informačný systém odpadového hospodárstva
Nový systém odstráni nedostatky súčasného systému nakladania s odpadmi, ako sú napríklad neodsledovateľnosť toku odpadu od jeho vzniku po jeho konečné spracovanie a formálne deklarovanie spracovania odpadu.
viac
22.08.2018
Nová prekládková stanica odpadu v Okoličnom
Na zbernom dvore v mestskej časti Liptovského Mikuláša Okoličné vybudovali počas niekoľkých mesiacov prekládkovú stanicu odpadu, ktorá je jednou z najmodernejších na Slovensku. Jej prevádzku spustia dnes - 22. augusta.
viac
19.10.2020
ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva
Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.
viac
11.02.2021
Zvýšenou osvetou i prístupom sa mení odpadová politika v Beluši
Problematika odpadového hospodárstva je jednou z aktuálnych a dlhodobých oblastí, v ktorej musia samosprávy vynaložiť nemalé úsilie na dosiahnutie zníženia množstva odpadu a zvýšeniu podielu separácie. Dôležitú úlohu zohráva aj osveta medzi občanmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %