Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.10.2021 07:45

Do elektroodpadu sa najčastejšie vyhadzujú varné kanvice a mixéry


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny.sk


Do špecializovaného kontajnera na elektroodpad v Trnave spotrebitelia vyhadzujú najčastejšie varné kanvice, mixéry a kuchynské spotrebiče. Analýza ukázala, že desať percent elektroodpadu tvorili prenosné baterky.


TASR o tom informoval Jozef Neupauer zo spoločnosti Asekol, ktorá je organizáciou zodpovednosti výrobcov pre prenosné batérie a akumulátory. Ako doplnil, červeno-biele kontajnery v Trnave a okolí predstavujú náhodný výber z mestskej aglomerácie, kde môžu obyvatelia vhadzovať malé elektrozariadenia a IT a telekomunikačné zariadenia. Účelom analýzy elektroodpadu je zistiť zastúpenie kategórií, aj jednotlivých typov elektrozariadení a vyhodnotiť potenciálne úspory.       

"Po prvom triedení 145-kilový kontajner potvrdil, že najčastejšie sa v ňom nachádzajú malé elektrozariadenia. Ide až o 60 percent, nasleduje viac ako 20 percent IT zariadení a periférií a až desať percent tvoria prenosné baterky. Pre zaujímavosť, takýto bežný červeno-biely kontajner vydal až 2,5 kilogramu mobilov. Takmer šesť percent tvoril odpad, ktorá do kontajnera nepatrí, ako sú žiarivky, tonery, videokazety a obaly," uviedol Neupauer.       

Medzi malými elektrozariadeniami dominovali varné kanvice a mixéry. "Pozitívne prekvapil vysoký podiel malých batérií, ktoré si pri nesprávnom nakladaní veľmi nebezpečnou environmentálnou záťažou," doplnil riaditeľ spoločnosti Ronald Blaho.       

Na základe percentuálneho zastúpenia elektroodpadu spracuje spoločnosť analýzu, ktorá vyčísli environmentálne úspory vody, energie, ropy a oxidu uhličitého.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov
V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.
viac
19.02.2020
Orange podporia v recyklácii elektroodpadu aj deti
K dlhodobej ekologickej iniciatíve Orangeu v zbere nepotrebných mobilov sa pridávajú žiaci materských, základných a stredných škôl, ktorým budúcnosť našej planéty a životné prostredie nie sú ľahostajné.
viac
24.02.2020
Vo Zvolene pribudli červeno-biele kontajnery na drobný elektroodpad
Od februára je vo Zvolene k dispozícii 14 nových červeno-bielych kontajnerov na zber drobného elektroodpadu. Zvolen sa tak stáva 20 mestom na Slovensku, v ktorom boli takéto kontajnery umiestnené.
viac
08.11.2022
Do zberu elektrodpadu od domu sa vlani zapojilo 81 trnavských domácností
V Trnave vlani odovzdali obyvatelia 4,5 tony elektroodpadu. Do zberu prostredníctvom odvozu priamo od domu sa zapojilo 81 trnavských domácností, ktoré sa takto zbavili 99 starých chladničiek a mrazničiek, 156 veľkých spotrebičov, ako sú práčky či sporáky, a 131 rôznych menších spotrebičov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %