Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.05.2017 12:43

Dlžníci si môžu nedoplatky za komunálny odpad už aj odpracovať


Ilustračná snímka: (tasr).


Od začiatku júna si budú môcť dlžníci v Liptovskom Mikuláši odpracovať svoje nedoplatky za komunálny odpad. Radnica totiž čelí narastajúcim problémom s neplatičmi, v súčasnosti eviduje pohľadávky za smeti vo výške 33 000 eur.


Ako informovala hovorkyňa Viktória Čapčíková, Liptovský Mikuláš ako prvé slovenské mesto dáva obyvateľom možnosť odpracovať si svoj dlh.      

"Nemáme na očiach ružové okuliare a neočakávame zníženie nedoplatkov na nulu. Podstatné však je, že sme urobili aktívny krok a do mestskej kasy získame aspoň časť z peňazí, ktoré by inak ostali visieť medzi dlhmi," uviedla Čapčíková. V prípade, že sa mestu forma odpracovania si nedoplatku osvedčí, nový systém plánuje aplikovať aj na zníženie nedoplatkov na nájomnom či iných daniach.      

Magistrát neplatičom zašle predvolanie na mestský úrad. Následne dostanú možnosť odpracovať si svoju podlžnosť formou dobrovoľníckej činnosti, alebo splatiť svoj dlh do 14 dní. "V prípade, že dlžník svoje podlžnosti do dvoch týždňov neuhradí, automaticky ho zaradíme do výkonu dobrovoľníckej činnosti. "Pokiaľ si nesplní ani túto povinnosť, postúpime ho na exekučné konanie," ozrejmila sociálna manažérka pre marginalizované komunity Veronika Bániková z mestského úradu.      

Ako doplnila hovorkyňa mesta, dobrovoľnícke práce môže dlžník vykonávať priamo pre mesto alebo pre organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Verejnoprospešné služby by už dnes mali záujem o 28 osôb, tri ženy by chcelo aj komunitné centrum. "Ďalších dobrovoľníkov vieme zaradiť na upratovanie mesta a jeho častí," povedala Čapčíková s tým, že za neplatiča môže podlžnosť odpracovať aj iná plnoletá blízka osoba, ktorá s ním žije v domácnosti, a tak s ním zdieľa jeho dlh.      

"Každá odpracovaná hodina zníži hodnotu podlžnosti vo výške hodinovej sadzby životného minima, čo je dnes 2,50 eur na hodinu. Znamená to, že ak má rodina napríklad 300-eurový dlh za odpad, bude musieť dlžník opracovať 120 hodín dobrovoľníckej činnosti," dodala sociálna manažérka pre marginalizované komunity na liptovskomikulášskom mestskom úrade.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
Nové Zámky od septembra zastavia vývoz komunálneho odpadu neplatičom
Takmer milión eur dlhovali ku koncu minulého roka občania a podnikatelia mestu Nové Zámky za vývoz komunálneho odpadu.
viac
26.01.2017
Poplatok za skládkovanie komunálnych odpadov sa zvýši
„Ministerstvo životného prostredia pripravuje nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorý počíta najmä so zvýšením poplatku za skládkovanie komunálneho odpadu,“ prezradil hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
24.07.2017
V Liptovskom Mikuláši si možno odpracovať dlh za zber smetí
„Dnes už nie je potrebné predvolávať na úrad neplatičov z domácností za zber komunálneho odpadu v meste,“ informovala Obecné noviny Viktória Čapčíková, hovorkyňa Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. „Sami prichádzajú na oddelenie miestnych daní a poplatkov so záujmom si dlh odpracovať.“
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %