Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.04.2021 04:10

Detská železnica po 196 dňoch vypravila svoj prvý vlak


Otvorenie 66. sezóny Košickej detskej historickej železnice v Košiciach 24. apríla 2021 na stanici Čermeľ. FOTO TASR – František Iván


Košická detská historická železnica odštartovala novú sezónu hlasným trúbením lokomotív. Prvý vlak sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehol v sobotu o 9.40 h.


 Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začala sezónu v tomto roku ako prvá. Stalo sa tak po 196 dňoch, keď museli železniční nadšenci túto atrakciu zatvoriť z pandemických dôvodov.       

„Slávnostné otvorenie vždy sprevádzal kultúrny program. Keďže situácia neumožňuje organizovať hromadné kultúrne podujatia, ako bonus sme počas víkendu pre tých najvernejších pripravili aspoň jazdy za zvýhodnené cestovné. Spiatočný lístok si tak cestujúci kúpia iba za cenu jednosmerného,“ uviedol riaditeľ Detskej železnice Košice Ľubomír Lehotský. Už tradične nechýbalo ani úvodné požehnanie pred začiatkom sezóny, ktoré tentoraz udelil železničný nadšenec, kňaz Tadeáš Mikuláš Král.       

Riaditeľ si myslí, že sezóna bude podobná tej minuloročnej, a železnica očakáva počas letných dní nápor domácich turistov. Na to sa pripravili aj flexibilnejším cestovným poriadkom a zavedením väčšieho počtu vlakov. V spolupráci s mestom Košice tiež vynovili priestor stanice. Lehotský dúfa, že sezónu už nebudú musieť krátiť hneď na začiatku jesene. „Minulú sezónu sme boli prvýkrát v histórii pripravení jazdiť až do konca roka, na čo sme zaobstarali švajčiarske vagóny, ktoré sú vykurované. Verím, že teraz už potiahneme sezónu bez obmedzení alebo len s minimálnymi až do konca roka,“ podotkol. Novinkou je aj zavedenie denného vlaku až do polovice októbra aj počas pracovných dní vždy o 9.40 h.       

Zuzana Lehotská z občianskeho združenia Detská železnica Košice dodala, že nasledujúce víkendy sa bude jazdiť bez parných lokomotív, pretože populárna Katka podstupuje náročnú generálnu opravu kotla. Druhý z dvojice rušňov Krutwig by však mal byť k dispozícii už od polovice mája. Železnička bude od soboty jazdiť každý víkend a počas pracovných dní vždy o 9.40 h pri zakúpení minimálne šiestich kusov spiatočných cestovných lístkov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
22.06.2021
Detská železnica vypraví vlak za medzevským drakom
Nadšenci železničnej nostalgie z občianskeho združenia Detská železnica Košice vďaka dlhoročnej spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom v Medzeve sa v sobotu 26. júna vydajú na ďalší poznávací výlet z Košíc.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %