Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.06.2017 12:28

Detská železnica hľadá mladých železničiarov


Nábor mladých železničiarov sa bude konať v sobotu 17. júna 2017 od 9:30 do 12:30 na stanici Čermeľ.


Populárna Košická detská historická železnica hľadá nových mladých nadšencov železničnej dopravy, ktorí sa stanú členmi Klubu mladých železničiarov. Košická železnička totiž ako jediná na Slovenku umožňuje deťom vo veku od siedmych rokov podieľať sa pod vedením dospelých na chode železnice.


Tohtoročný nábor sa bude konať v sobotu 17. júna od 9:30 do 12:30 na stanici Čermeľ. „Mladí železničiari sú neoddeliteľnou súčasťou našej železničky už celé desaťročia a aj v súčasnosti stále pozorujeme záujem žiakov základných a stredných škôl zoznámiť sa zblízka so železnicou a naučiť sa viacerým železničiarskym remeslám. Najväčším lákadlom je však prežiť dobrodružstvo a získať nových kamarátov,“ hovorí Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Mladí ľudia od 7 do 25 rokov, ktorí sa zapoja do organizovanej dobrovoľnej činnosti na železničke, sa postupne stávajú pomocníkmi pri rôznych činnostiach. Kontrolujú lístky, pomáhajú ako výhybkári, hlásatelia či sprievodcovia v turistickom ruchu a postupne sa zoznamujú aj so železničnou technikou a železničnými predpismi. „Je to výborná škola do života, deti sú vedené k zodpovednosti a samostatnosti, navyše sa takto v prostredí historickej úzkorozchodnej železnice dobre pripravia aj na prípadné skutočné pôsobenie nie len na železnici či v dopravnej firme, ale aj v akejkoľvek profesii v dospelosti,“ poznamenáva Lehotský.

Súčasný Klub mladých železničiarov pôsobí pri košickej železničke od roku 2012, mladí ľudia tu však organizovane pracovali už od jej vzniku v roku 1955. V klube aktuálne pôsobí takmer pol stovka detí a študentov z Košíc a okolia.

„Kladieme veľký dôraz na bezpečnosť, preto sú mladí železničiari vždy pod dozorom skúsených členov nášho združenia. Pravidelne preto organizujeme pre nich školenia a zároveň sa ich prácu snažíme čo najviac priblížiť reálnym podmienkam,“ uzatvára Lehotský. Program nedeľného zápisu potrvá do 12:30 hod.

OZ Detská železnica od roku 2012 v spolupráci s Mestom Košice zabezpečuje dopravu na unikátnej úzkorozchodnej trati Košickej detskej historickej železnice. Pôvodne Pioniersku železnicu vybudovali v rokoch 1955 – 1956 a dnes je jednou z najväčších atrakcií mesta. Rušne, vagóny a časť koľajiska sú zapísané v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok SR. Detská železnica patrí s takmer 40 000 návštevníkmi ročne k najznámejším atrakciám v širokom okolí. Združenie sa od roku 2012 stará o všetky rušne a osobné vozne, ktoré k železnici prináležia. Medzi nimi aj o 133-ročný parný rušeň „Katka“, ktorý je najstarším prevádzkovaným rušňom vo Višegrádskom regióne a je symbolom železničky. V minulom roku na železničku pribudol nový parný rušeň Krutwig, ktorý je najmladším parným rušňom na Slovensku. OZ DŽK od svojho vzniku opravilo a zachránilo pred skazou niekoľko historických vozňov, dva motorové rušne a dve parné lokomotívy.

Kontak: Zuzana Lehotská, OZ Detská železnica Košice, 0905 496 426, kezeleznica@gmail.com, www.detskazeleznica.sk

 

Autor: (Zuzana LEHOTSKÁ, OZ Detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
18.01.2019
Železničky v Miškovci a v Košiciach predstavujú spoločný rozvojový plán
Historické úzkorozchodné železničky v maďarskom Miškovci a v Košiciach počas piatkovej konferencie v Košiciach predstavujú spoločný rozvojový plán, ktorý pripravili v rámci cezhraničnej spolupráce prostredníctvom projektu "Úzkorozchodné železnice ako atrakcie a brány do prírody (RailGate)".
viac
20.05.2020
Na detskej železnici pribudnú mladí železničiari a linka retroautobusu
Možnosť stať sa železničiarom v detskom veku ponúka záujemcom aj tento rok Košická detská historická železnica. Nábor mladých železničiarov sa uskutoční v sobotu 30. mája na nástupnej stanici železničky v Čermeli. Informovalo tom občianske združenie (OZ) Detská železnica Košice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %