Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
10.11.2023 12:55

Deň vojnových veteránov pripomenie beh i osvetlenie Bratislavského hradu


Snímka TASR


Ministerstvo obrany (MO) SR pozýva na tradičný Beh na počesť vojnových veteránov, ktorý sa uskutoční v sobotu 11. novembra v Bratislave. Medzinárodný deň vojnových veteránov si predstavitelia rezortu pripomínajú v týchto dňoch aj na pietnych spomienkach.


Symbolom 11. novembra červenými makmi bude opäť vysvietený aj Bratislavský hrad. Vojaci ho budú rozdávať aj v uliciach. TASR o tom informoval komunikačný odbor MO SR.         

Beh sa začína v sobotu na vojnovom cintoríne v Kopčanoch v bratislavskej Petržalke symbolicky o 11. hodine a 11. minúte, presne v čase, keď zaznela posledná salva pri podpise prímeria v roku 1918 v Compiegne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna. "Na trati dlhej približne 5,2 kilometra bude štartovať maximálne 300 bežcov vrátane slovenských profesionálnych vojakov," načrtol rezort.         

Úctu všetkým, ktorí v najkrvavejších konfliktoch v histórii ľudstva bojovali proti neslobode a útlaku, vzdajú predstavitelia rezortu obrany počas pietnej spomienky 11. novembra na vojnovom cintoríne v Bratislave v mestskej časti Petržalka-Kopčany. Štátny tajomník MO SR Igor Melicher si zároveň vo štvrtok pri Pamätníku príslušníkov západného odboja na Šafárikovom námestí v Bratislave uctí pietnou spomienkou hrdinov bojujúcich na bojiskách západnej Európy, severnej Afriky a Blízkeho východu. Obete oboch svetových vojen a všetkých vojnových konfliktov si štátny tajomník MO SR pripomenie pietnym aktom aj v piatok (10. 11.) v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.         

Profesionálni vojaci budú pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov červený mak rozdávať vo viacerých mestách na Slovensku v rámci šírenia osvety medzi verejnosťou, ktorá sa tak bude môcť dozvedieť viac o tomto dni a jeho tradícii.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Počas medového dňa budú včelári súťažiť o najlepší med na Ondave
Medový deň spojený s prezentáciou ľudových remesiel ponúkne v Sedliskách v okrese Vranov nad Topľou návštevníkom možnosť ochutnať takmer 20 vzoriek medu z oblasti rieky Ondava.
viac
11.11.2019
Pamiatku padlých vojnových veteránov si uctili pri pamätníku Jozefa Gabčíka
Pamiatku padlých veteránov všetkých vojnových konfliktov od konca prvej svetovej vojny si v pondelok uctili pri pamätníku Jozefa Gabčíka v Rajeckých Tepliciach-Poluvsí.
viac
30.11.2019
Na Bratislavskom hrade sa začali vianočné trhy
Na Bratislavskom hrade sa začali štvrtým rokom vianočné trhy, ktoré organizuje Národná rada (NR) SR rozsvietením vianočného stromčeka pred budovou parlamentu.
viac
18.01.2020
Bratislavský hrad ponúka návštevníkom výstavu N89 - Cesta k slobode
Výstavu s názvom N89 Cesta k slobode, ktorá predstavuje kľúčové udalosti novembra 1989, videlo za dva mesiace od jej otvorenia viac ako 35-tisíc návštevníkov. Pripravilo ju Slovenské národné múzeum - Historické múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %