Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.01.2020 12:10

Bratislavský hrad ponúka návštevníkom výstavu N89 - Cesta k slobode


Ilustračná snímka (tasr)


Výstavu s názvom N89 Cesta k slobode, ktorá predstavuje kľúčové udalosti novembra 1989, videlo za dva mesiace od jej otvorenia viac ako 35-tisíc návštevníkov. Pripravilo ju Slovenské národné múzeum - Historické múzeum.


Jej autormi sú Eduard Belušák, Peter Jašek, Lenka Lubušká a Zuzana Luprichová. Výstava je situovaná na treťom poschodí Bratislavského hradu.     

 „Bol to práve pád komunistického režimu v novembri 1989, ktorý nám vydláždil cestu k slobode. Nepochybne ide o jeden z najvýznamnejších míľnikov moderných slovenských dejín,“ uviedol Peter Jašek z Ústavu pamäti národa.      

Vďaka spolupráci s mnohými inštitúciami a desiatkami súkromných osôb, môže návštevník výstavy vidieť aj dodnes nevystavované predmety, ktoré sú doplnené multimediálnymi prvkami. Cesta za slobodou je ukončená prvými slobodnými voľbami a symbolicky aj zničením Pamätníka Klementa Gottwalda, ako i premenovaním bratislavského Gottwaldovho námestia na Námestie slobody.

Výstava začína symbolicky oplotením z ostnatého drôtu z komunistickej éry, s výstražnými tabuľkami hraničného pásma a vybavením pohraničnej stráže, vybavením kancelárie vyšetrovateľov štátnej bezpečnosti, historických tlačív a dokladov k vycestovaniu do zahraničia, turistickými potrebami, sortimentom potravín a spotrebného tovaru socialistickej éry vrátane zahraničného tovaru z Tuzexu, umeleckých predmetov v podobe knižnej kultúry či výtvarných diel, cez perestrojku a glasnosť až po dokumenty revolučných dní. Nechýbajú archívne zábery zo sviečkovej manifestácie v Bratislave v marci 1988, Palachovho týždňa v Prahe z januára 1989, z pochodu bratislavských študentov 16. novembra 1989, demonštrácie študentov deň nato v Prahe či filmové dokumenty z revolučného pohybu v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a Nemeckej demokratickej republike.  V závere výstavy sú dokumenty týkajúce sa rezignácie Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, generálny štrajk a voľba Václava Havla za prezidenta. Medzi exponátmi sú je aj pamätné oblečenie Milana Kňažka a Jána Budaja z novembra za námestí SNP či megafón, ktorý bol prvým ozvučením na tribúne.       

„Slovenské národné múzeum si každých desať rokov pripomínalo novembrové udalosti. Keď táto úloha pripadla na náš autorský tím, tak sme okrem spomienkového rázu zvážili rozšíriť túto výstavu aj o pohľad, ktorý bol smerovaný hlavne pre dve najmladšie generácie. Keď vychádzame z toho, že desaťročné deti v 89. roku si nepamätajú politické dejiny, tak máme dve generácie, ktoré nemajú osobnú skúsenosť a zážitok, čo to je prežiť radosť novembrových dní. To nás viedlo postaviť koncepciu výstavy tak, že začíname v roku 1985, tam predstavujeme život v Československu. Nezabudli sme ani na podtext výstavy Cesta k slobode, takže sú tu témy, ktoré zobrazujú otázku slobody, jednak slobodu cestovania či prístupu k informáciám,“ povedala pre TASR spoluautorka výstavy Lenka Lubušká.       

Výstava potrvá do 22. novembra 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2018
Na Bratislavskom hrade sú vystavené vzácne dokumenty o vzniku Československa
Česko-slovenskú/Slovensko-českú výstavu na druhom poschodí Bratislavského hradu obohacujú tri významné dokumenty súvisiace so vznikom Československa pred 100 rokmi. Sú to ratifikačné protokoly mierových zmlúv z Versailles, Saint-Germain a Trianonu, ktoré sú uložené v Paríži.
viac
18.08.2018
Hrad Devín bol miestom desiateho koncertu Pocta slobode
Tribute To Freedom – Pocta slobode je názov koncertu, ktorý sa v piatok večer uskutočnil na hrade Devín. Desiaty ročník tohto podujatia, podobne ako všetky predchádzajúce, si zvolil za miesto koncertovania práve toto pamätné miesto.
viac
15.11.2019
Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu N'89 - Cesta k slobode
Na Bratislavskom hrade vo štvrtok podvečer otvorili výstavu N'89 - Cesta k slobode, ktorá pokrýva obdobie od polovice 80. rokov až po Nežnú revolúciu. Výstavu organizuje Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM), Ústav pamäti národa a Klub 89.
viac
06.09.2023
Pri obnove Cesty slobody vyrúbali stovky stromov, začala výsadba nových
Počas rekonštrukcie Cesty slobody vo Vysokých Tatrách vyrúbali stovky stromov, teraz začala výsadba nových. Celkovo ich v rôznych lokalitách od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu pribudne 2000. Uviedol to primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %