Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
15.07.2024 10:05

D1 a R4 budú v okolí mesta Prešov od augusta bezplatné


Ilustračná snímka


Od prvého augusta 2024 prichádza pozitívna novinka pre motoristov, ktorí sa presúvajú takmer výlučne po cestách v prešovskom regióne. Úseky diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R4 budú v okolí mesta Prešov pre šoférov bezplatné.


Zmenu Ministerstvo dopravy SR uvedie do praxe novou vyhláškou, ktorá vyníma z povinnosti úhrady diaľničnej známky 23 úsekov pri viacerých mestách naprieč Slovenskom. Jednym z nich je aj Prešov, kde si od 1. 8. 2024 už šoféri nebudú musieť kupovať diaľničnú známku, ak chcú využívať iba úsek Prešov-Západ – Prešov-Juh a úsek R4 Prešov-Sever – Prešov-Západ. Tieto časti diaľnice a rýchlostnej cesty budú po novom označené  dopravnou značkou so znením: „Úsek diaľnice nespoplatnený diaľničnou známkou“. Impulz na túto zmenu, ktorá sa aplikuje v mnohých ďalších mestách Slovenska, prišiel práve z Prešova.

„Spolu s partnermi z občianskeho združenia Náš Prešov a PSK sme Ministerstvu dopravy SR predstavili návrh riešenia na odľahčenie dopravy v meste Prešov, najmä Sabinovskej ulice. Myšlienkou bolo ponúknuť bezplatné užívanie diaľnice a rýchlostnej cesty R4 pri Prešove tým šoférom, ktorí prichádzajú od Veľkého Šariša, Malého Šariša alebo Sabinova a pokračujú smerom na Petrovany, či Záborského, prípadne na Delňu. Ministerstvo náš návrh akceptovalo a dokonca túto možnosť rozšírilo pre ďalších viac ako 20 úsekov diaľnic a rýchlostných ciest po celom Slovensku. Zahŕňať to samozrejme bude aj 2 tunely, tunel Prešov a Bikoš, ktoré patria medzi najnovšie tunely na Slovensku,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Novinka, ktorej platnosť začína  prvým augustovým dňom roka 2024, sa bude okrem Prešova týkať aj Bratislavy, Košíc, Žiliny, Nitry, Popradu, Banskej Bystrice, Stupavy a ďalších. Presný výpočet úsekov, ktoré po novom nebudú spoplatnené, sa nachádzajú v prílohe novej vyhlášky ministerstva dopravy.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Advokáti budú zadarmo radiť Prešovčanom
Prešovská radnica podporila projekt bezplatného právneho poradenstva. Advokáti budú Prešovčanom zdarma radiť v priestoroch MsÚ 26. apríla 2017.
viac
07.11.2017
Primátorka apeluje na začatie výstavby rýchlostnej cesty R4
V priestoroch prešovskej radnice sa včera (6.11. 2017) stretla primátorka Andrea Turčanová so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty Igorom Janckulikom, s Ladislavom Bačenkom z Národnej diaľničnej spoločnosti a poslancom NR SR Eduardom Adamčíkom.
viac
28.07.2020
Prešov po štvrtý raz ocení najkrajšie predzáhradky a balkóny
Mesto Prešov vyhlásilo štvrtý ročník súťaže o najkrajšiu predzáhradku a najkrajší balkón roka 2020. Súťaží sa aj o najkrajšie okolie vchodu do bytového domu.
viac
19.06.2021
Pridajte sa na štart 7. ročníka Prešovského cyklomaratónu
28. augusta 2021 sa cyklisti postavia na štart 7. ročníka Prešovského cyklomaratónu. Hlavným cieľom organizátorov je motivovať Prešovčanov k podpore zdravia prostredníctvom športovej aktivity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %