Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.06.2018 02:00

Cyklopátrania Prešovským krajom odštartujú v Kalinove


Socha kniezata Laborec v Habure, Snímka: Jano Štovka, zdroj KOCR Severovýchod Slovenska.


Piaty ročník zábavno-poznávacích pretekov Cyklopátrania Prešovským krajom otvoria preteky so štartom v Kalinove. Cyklisti sa stretnú v sobotu 30. júna a objavia zaujímavosti v okolí Medzilaboriec až po hranice s Poľskom.


Nezvyčajné poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom organizuje už po piaty krát Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, ktorá zastrešuje rozvoj cestovného ruchu v Prešovskom kraji.

Cyklistom počas leta 2018 predstaví štyri zaujímavé lokality. Cyklopátrania sa začnú 30. júna v Kalinove neďaleko Medzilaboriec, pokračovať budú 21. júla v lokalite Bardejov – Mníchovský potok, nasledovať budú Levočské vrchy 18. augusta a sériu poznávacích pretekov uzavrie 8. septembra pretek v Prešove a okolí.

Na Cyklopátraní v okolí Medzilaboriec sa cyklisti môžu tešiť na zaujímavosti ako vojenská pozorovacia veža pri Kalinove, pamätník vstupu sovietskych vojsk, legendami opradený Monastyr v Krásnom Brode, cintoríny z 1. svetovej vojny alebo symbol Rusínov – sochu kniežaťa Laborec nad Haburou a na mnohé ďalšie. „Čaro Cyklopátraní Prešovským krajom spočíva v tom, že si ciele cyklotúry vyberiete sami. Podľa kondície, schopností a záujmov. Súťažiť môžu aj dvojice. Zvlášť sa tešíme, že mnoho cyklistov s nami bicykluje už piaty rok a že každoročne vzniká veľa nových priateľstiev, pretože Cyklopátrania sú najmä o priateľskej atmosfére a objavovaní. Pozývame všetkých cyklistov poznávať krásne miesta Prešovského kraja,“ predstavil zámer pretekov Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Ako Cyklopátranie prebieha

Cyklopátrania sú určené cyklistom rôznej vekovej a výkonnostnej kategórie. Cyklisti majú na každom preteku k dispozícii pätnásť zaujímavých miest, na ktoré sa môžu vybrať počas päťhodinového časového limitu. Body za navštívenie miest zbierajú prostredníctvom voľne dostupnej aplikácie Objavujme. Na každom mieste sa prostredníctvom aplikácie zlokalizujú a získajú tak súťažné body. Súťažné miesta sú rôznej náročnosti, cyklisti si ich vyberajú podľa vlastného uváženia. Všetky miesta majú vďaka aplikácii vo svojom mobile, môžu si z nich vyberať a jednoducho sa orientovať v teréne. V aplikácii ich nájdu už deň pred pretekmi. Štart v Kalinove je naplánovaný na 10.00 hod. v sobotu 30. júna.

K dispozícii je 8 kategórií: ženské, mužské a zmiešané dvojice so súčtom veku do 60 rokov a nad 60 rokov a sólo kategórie mužov a žien bez ohraničenia veku. Súťaží sa o medaily a na záver pretekov v Prešove bude vyžrebovaný výherca bicykla. Všetky informácie nájde verejnosť na stránke www.severovychod.sk.

Prešovský kraj ako Kraj kultúrnych pamiatok

Prešovský kraj sa počas letnej sezóny predstavuje turistom ako Kraj kultúrnych pamiatok. Cieľom je predstaviť bohatstvo kraja a podporiť jeho návštevnosť prostredníctvom marketingových aktivít a pútavých vizuálov. Grafiky vychádzajú z fotografií pamiatok a využité sú aj na billboardoch rozmiestnených po celom Slovensku, vrátane hlavného mesta. Rodinám s deťmi je určená súťaž Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok pod záštitou spisovateľky Gabriely Futovej. Úlohou detí je napísať svoje zážitky z cestovania za pamiatkami v Prešovskom kraji a doplniť ich kresbou alebo fotografiou z výletu. Súťaží sa o pestré ceny. Turistov k poznávaniu bohatstva kraja navedú aj turistické brožúry, ktoré boli distribuované vo všetkých informačných centrách a mnohých kultúrnych zariadeniach v kraji (múzeá, skanzeny, galérie, hrady a pod.).

Na svojom území má Prešovský kraj takmer 4000 väčších i menších pamiatok, štyri zo siedmich lokalít UNESCO, najviac obnovovaných hradov, 27 unikátnych drevených kostolíkov, kráľovské mestá, skanzeny, múzeá a galérie s rozmanitými expozíciami. Z tohto bohatstva vychádza ústredná letná kampaň Kraj kultúrnych pamiatok, ktorú pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Pamiatky v Prešovskom kraji predstavujú takmer ¼ všetkých pamiatok na Slovensku, ide o najvyšší počet spomedzi slovenských krajov.

 

 

Autor: (ts-Mgr. Barbora Čechová, KOCR Severovýchod Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Na dvere klopú Prešovské trhy a parkúrové preteky
Aký by to bol prešovský symbolický začiatok jesene, ak nie Prešovskými trhmi. Tradičná akcia predajných a výstavných trhov spojená s parkúrom začne už vo štvrtok 15. septembra.
viac
04.09.2017
Cyklopátrania Prešovským krajom ukončia preteky v Prešove
Zábavno-poznávacie preteky Cyklopátrania Prešovským krajom vyvrcholia 9. septembra pretekom v Prešove. Cyklisti rôznych vekových a výkonnostných kategórií objavia zaujímavosti krajského mesta a jeho okolia.
viac
03.10.2017
Prešovský kraj oslávi "svoj deň" bohatým programom
Vo štvrtok 5. októbra sa uskutoční po desiatykrát Deň Prešovského kraja. Malé jubileum otvorí aj tento raz dvere samotného Úradu PSK v Prešove, kde až do 17. hodiny čaká na návštevníkov atraktívny program.
viac
27.09.2018
Prešovský kraj je zložením obyvateľstva najmladším krajom Slovenska
Celkovo mala v roku 2017 župa 823 826 obyvateľov, pričom vyše 565 000 obyvateľov bolo v produktívnom vek a takmer 111 000 ľudí v poproduktívnom veku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %