Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.12.2019 04:02

Chýr o Oravských richtároch prekročil hranice regiónu


Zľava: Rajmund Bradík, Peter Hrivnák, Metod Sojčák, Matúš Mních, Jozef Záhora, Milan Pavlovčík a Ján Kamas.


Vďaka dotácii žilinskej župy sa im podarilo vydať CD-čko s nahrávkami 25 ľudových piesní.


Oravskí richtári je zoskupenie súčasných a bývalých starostov dolnooravských obcí. Základ skupiny tvorili od začiatku Ján Kamas z Dlhej nad Oravou, Rajmund Bradík z Jasenovej, Jozef Záhora z Oravského Podzámku, Peter Hrivnák z Oravskej Poruby, Metod Sojčák z Pucova, Matúš Mních zo Zázrivej a Milan Pavlovčík zo Žaškova. Na svojich vystúpeniach spievame väčšinou so sprievodom heligónky v rukách Jána Kamasa a sprievod ozembuchom robí Milan Pavlovčík. Spolupracujeme aj s ľudovou hudbou súrodencov Murinovcov z Podbiela, so Žaškovskou muzikou, prípadne aj s inými zoskupeniami muzikantov. V súčasnosti (od augusta) so speváckou skupinou účinkuje aj chlebnický starosta Anton Staš a malatinský starosta Zdenko Kubáň, ktorý sa na vystúpeniach prezentuje vlastnou tvorbou valašských piesní a hrou na fujare.

Naša spolupráca sa začala v novembri 2015 v chorvátskom meste Pakrac. Prezentačný stánok a vystúpenie na pódiu nechýbali na pakrackom mestskom podujatí „Slavonski banovac“ ani v rokoch 2016, 2017 a 2019. Doteraz sme účinkovali na rôznych obecných podujatiach v oravských obciach i za hranicami Oravy. Za hranicami Slovenska sme okrem Chorvátska navštívili aj podujatia v Česku a Poľsku. A práve po vystúpení v juhočeských Vodňanoch, po našom štyridsaťminútovom programe na pódiu, sme sa vybrali medzi divákov ponúknuť ich oravskými špecialitami a tí od nás pýtali CD-čko. Vtedy sme si uvedomili, že okrem slaniny, syrových nití a slivovice im už nemáme čo dať, aby na nás mali spomienku. A tak sa zrodila myšlienka nahrať vlastné CD. To sa stalo realitou aj vďaka dotácii zo Žilinského samosprávneho kraja. Na CD nosiči je dvadsaťpäť ľudových piesní, ktoré zazneli na našich vystúpeniach, ale aj piesne, ktoré majú v našom podaní premiéru. Venujeme ich všetkým našim priaznivcom, ktorí majú radi ľudové piesne, prirodzený ľudový prejav a autenticitu.

Autor: (Oravskí richtári)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Zvolen pozýva na Dni mesta
Dni mesta sa budú konať v dňoch 27. 5. - 29. 5. na Námestí SNP.
viac
16.01.2018
Štatút MAS získalo v TSK dvakrát viac združení
Do regiónov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) by tak vďaka MAS- kám (Miestnym akčným skupinám) malo prúdiť väčšie množstvo financií z eurofondov.
viac
27.09.2019
O úspech sa pričinili aj starostovia s folklórnou skupinou Oravskí richtári
MAS Orava, o. z., sa úspešne prezentovala na medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex v Nitre.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %