Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.07.2018 11:55

Cezhraničný projekt pomôže zlepšiť zázemie Hontianskej parády


Ilustračná snímka (ON)


Úpravu jedného z ľudových domov, obnovu vstupu do amfiteátra či rekonštrukciu šatní kultúrneho domu - to všetko má obec Hrušov (okres Veľký Krtíš) zahrnuté vo svojom pláne, ktorý je súčasťou slovensko-maďarského cezhraničného projektu Palóc – Hont – Podpoľanie.


 Projekt sa realizuje po dobu dvoch rokov prostredníctvom európskeho programu Interreg V-A.       

Ako na dnešnom informačnom dni v Hrušove uviedol starosta obce Pavol Bendík, projekt bude realizovaný na prospech najbližších dvoch ročníkov známeho hrušovského podujatia Hontianska paráda. "Okrem stavieb máme ale v projekte zahrnuté aj vydanie CD a knihy o našej obci," doplnil. Hrušov z celkového balíka približne 1,3 milióna eur získal na svoje ciele vyše 82-tis. eur.       

Projekt Palóc – Hont – Podpoľanie sa realizuje v šiestich partnerských územiach. Tri sú na Slovensku a tri v Maďarsku. U našich južných susedov sa realizácia dotkne takmer 50 obcí, ktoré sú v regióne Palóc, v blízkosti hraníc zo Slovenskom. Na Slovensku sa okrem Hrušova realizuje aj v Múzeu Imre Madácha v Dolnej Strehovej (Slovenskom národnom múzeu - Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku) a v Detve (Komunikačné centrum).       

KC Detva si na nasledujúce dva roky dalo za cieľ zdokumentovať a archivovať informácie o prvkoch tradičného odievania, ľudovej architektúre a sakrálnych pamiatkach na Podpoľaní. Múzeum v Dolnej Strehovej chce zase vybudovať park v okolí tamojšieho kaštieľa a to tak, aby sa tam mohli konať rôzne kultúrne podujatia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda
Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.
viac
24.07.2018
Na Hontianskej paráde bude 100 remeselníkov, otvorí sa 20 dvorov
Prezentáciu už takmer zabudnutých roľníckych prác na poliach nad dedinou, ale tiež vidiecku gastronómiu v 20 dvoroch ponúka nadchádzajúci 23. ročník Hontianskej parády. Jedinečný festival ľudovej kultúry bude v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš 17. a 18. augusta 2018.
viac
15.03.2022
Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje
Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %