Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.01.2021 10:35

Celoslovenská súťaž Pre vodu pozná víťazov piateho ročníka


Ilustračná snímka.


Samosprávy, mimovládne organizácie, školy a iné subjekty mohli vlani do piateho ročníka súťaže Pre vodu 2020, ktorú organizuje banskobystrická Nadácia Ekopolis, prihlasovať reálne problémové situácie s vodou.


Z doručených prác v stredu večer vyhlásili víťazov. Iinformovala o tom Martina Ragalová z nadácie.

Prvú cenu získal Martin Manina za projekt Možnosti hospodárenia so zrážkovými vodami v hlavnom areáli SPU. Druhú cenu získal Miroslav Čibik za projekt Štylizácia mokraďového spoločenstva v Trenčianskych Biskupiciach a dve tretie ceny získali Jakub Kypus s projektom Obnova koryta potoka Všivák v historickej časti Žiliny a Jakub Pagáč a Alexandra Pagáč Mokrá za protipovodňové a protierózne opatrenia v obci Veľké Zálužie.

Podľa Ragalovej porota sa rozhodla udeliť tiež päť špeciálnych ocenení ostatným finalistom súťaže, a to z dôvodu vysokej kvality, originality a prínosu všetkých prác. Ide o projekty v Rožňave, Žiline, obnovu Lakšárskeho jazera či zatraktívnenie rybníka v areáli schátraných kúpeľov Byšta.

„Napriek posunom termínov a zmenám pre obmedzenia v súvislosti s ochorením COVID-19 boli do tohto ročníka doručené mimoriadne kvalitné a inšpiratívne práce. Týkali sa aktuálnych problémov, napríklad revitalizácie vodných tokov či poľnohospodárskej krajiny, zadržania dažďovej vody v urbanizovanom prostredí a vytvárania prvkov modrej a zelenej infraštruktúry,” konštatovala Martina Paulíková, programová manažérka súťaže Pre vodu z Nadácie Ekopolis.

Cieľom súťaže je prepájať mladých nadaných ľudí s tými, ktorí hľadajú riešenia na efektívne a zodpovedné nakladanie s vodami. Piaty rok ju organizuje Nadácia Ekopolis vďaka finančnej podpore spoločnosti Nestlé a záštitu nad ňou prevzal minister životného prostredia Ján Budaj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Vo Zvolene sa uskutoční seminár „Voda a sídla“
Nadácia Ekopolis organizuje vo Zvolene 24. októbra 2016 seminár na tému Voda a sídla. Je súčasťou súťaže PRE VODU, je však otvorený aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
07.05.2018
Súťaž Pre vodu 2018 spoznala víťazov
Hľadanie riešení konkrétnych problémov s vodou vo svojom okolí bolo cieľom súťaže Pre vodu, ktorej výsledky po finále v piatok vyhodnotili v rámci podujatia Ekotopfilm - Envirofilm v Bratislave.
viac
18.11.2019
Celoslovenská súťaž Pre vodu pozná svojich víťazov
Celoslovenská súťaž Pre vodu pozná svojich víťazov. Vo finále, ktoré sa uskutočnilo v stredu v Bratislave, súperilo šesť návrhov mladých odborníkov a školských tímov. Návrhy sa týkali najmä reálnych problémov zadržania alebo využitia zrážkovej vody ako jedného z opatrení predchádzania suchu či povod
viac
17.01.2020
Štartuje piaty ročník súťaže Pre Vodu
Do 3. februára 2020 môžu samosprávy, združenia a firmy nominovať konkrétnu situáciu či problém, ktorý sa týka zadržiavania alebo využitia dažďovej vody, sucha, povodní, odnosu pôdy z polí alebo čistenia vody.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %