Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.04.2021 10:35

Časť z prebytku z minuloročného rozpočtu chce Handlová využiť na päť investícií


Mestský úrad v Handlovej.


Mesto Handlová ukončilo hospodárenie v minulom roku s prebytkom vo výške 728 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


O využití financií budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom aprílovom rokovaní, predbežný návrh počíta s využitím časti financií na päť investičných akcií.

„Rekordný prebytok hospodárenia vznikol vďaka viacerým faktorom. Ich spoločným menovateľom je pandémia nového koronavírusu,” načrtol vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel.       

Prvou reakciou samosprávy na šírenie ochorenia COVID-19 boli podľa neho úsporné opatrenia, šetrenie na mzdách a odklad naplánovaných investícií, mesto tiež využilo ponuku vlády a prijalo finančnú výpomoc v maximálnej výške 345 000 eur.

O využití rezervného fondu už poslanci diskutovali na pracovnom stretnutí, rozhodovať o ňom budú na rokovaní mestského zastupiteľstva. „Nevieme, ako sa vyvinie pandémia a aké budú jej ekonomické dosahy, takže nemôžeme minúť všetko a musíme si nechať rezervu. Môj návrh a návrh hlavného ekonóma je taký, aby sme 300 000 eur ponechali v rezervnom fonde a 428 000 eur rozpustili na päť investičných akcií,” povedala primátorka Silvia Grúberová.

Návrh investícií je podľa nej koncipovaný tak, aby pokryl päť dôležitých oblastí života mesta, a to životné prostredie, šport, dopravu, cestovný ruch a sociálnu oblasť. „O ďalšom prípadnom čerpaní rezervného fondu sa budeme môcť baviť koncom augusta alebo v septembri, keď budeme vedieť, aká je ďalšia ekonomická realita,” uzavrela primátorka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Stropkov očakáva výpadok na podielových daniach takmer 392 000 eur
Mesto Stropkov očakáva v súvislosti s koronakrízou výpadok na podielových daniach takmer 392 000 eur. Mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom rokovaní schvaľovali zmenu aktuálneho rozpočtu.
viac
29.10.2020
Žarnovica prijme návratnú finančnú výpomoc vo výške viac ako 130 000 eur
Poslanci mesta Žarnovica na stredajšom (28. 10.) mestskom zastupiteľstve schválili prijatie návratnej finančnej výpomoci od štátu. Mesto tak získa na kompenzáciu výpadku dane z príjmu fyzických osôb 131 121 eur, potvrdila zástupkyňa primátora Alena Kazimírová.
viac
22.12.2020
Handlová plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Samospráva Handlovej plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 15 miliónov eur. Radnica naplánovala i viacero investícií, tie chce financovať z fondov Európskej únie.
viac
13.05.2021
Prešovská župa podporí cyklodopravu na svojom území vo výške 820-tisíc eur
Dokončiť cyklodiaľnicu Eurovelo 11, prepojiť Vysoké Tatry so Slovenským rajom, vybudovať novú cykloturistickú trasu pútnického významu na Spiši, ale aj okruh okolo Domaše. To je len zlomok plánov Prešovského samosprávneho kraja v oblasti cyklodopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %