Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
11.09.2024 08:50

Bývalú horáreň zmenili na medáreň a vzdelávacie centrum


BEŇUŠ - Škola ponúka široké spektrum študijných odborov vrátane odborov s maturitou, učebných odborov so záverečnou skúškou a výučným listom, ako aj nadstavbového štúdia. Snímka zdroj: Netky.sk


Študenti SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorej zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), už majú k dispozícii nové terénne učebne. Budúci včelári a včelárky sa budú vzdelávať v bývalej horárni za obcou Beňuš, naučia sa, ako chovať včely v horskom prostredí udržateľným spôsobom.


V priestoroch bývalej horárne a hospodárskej budovy za obcou Beňuš dnes zástupcovia banskobystrickej župy, SOŠ Pod Bánošom i Lesov SR slávnostne otvorili nové vzdelávacie centrum a medáreň.

Tie budú slúžiť študentom v odbore včelár/včelárka a vybudovať sa ich podarilo najmä vďaka prostriedkom z iniciatívy Catching-Up Regions. Celková hodnota projektu presiahla 533-tisíc eur, viac ako 452-tisíc eur tvorili práve peniaze z Európskej únie.

Vyučovanie sa tu zameria najmä na udržateľný chov včiel v horskom prostredí a študenti sa v rámci praktického vyučovania napríklad dozvedia, ako ochrániť úle pred nájazdmi veľkých šeliem, ako získať kvalitný lesný med a ako môže takýto chov včiel nepriamo prispieť k zníženiu konfliktov medzi ľuďmi a divou zverou.

„Tento projekt je dôkazom, že dokážeme zmysluplne prepojiť tradíciu a moderné vzdelávacie metódy. Investícia do vzdelávania našich študentov je investíciou do budúcnosti nášho regiónu. Som nesmierne hrdý na to, že BBSK môže byť súčasťou takýchto projektov, ktoré prinášajú konkrétne výsledky a prispievajú k rozvoju celého kraja.  Toto je najkrajšia a najužitočnejšia forma vlastenectva, akú si viem predstaviť +a teším sa aj na ďalšie úspešné projekty,“ povedal župan Ondrej Lunter.

Práce na projekte prebiehali viac ako rok a zahŕňali kompletnú rekonštrukciu strechy, podláh, sociálnych zariadení, nadstavbu a nákup nového vybavenia do medárne. Medzi kľúčové zariadenia patrí linka na vytáčanie hustých lesných medov, odviečkovacia linka, zariadenie na čírenie a dekryštalizáciu medu s čerpadlom, komora na ohrev kryštalických medov a chladiaci box.

„Je nesmierne dôležité, aby sa nám včely vrátili aj do horského prostredia a naučili sme našich včelárov a včelárky, ako ich tu udržať. Spolu so včelami sa zvýši aj biodiverzita lesa, bude tu viac potravy aj pre veľké šelmy a tie tak budú menej často mieriť ku kontajnerom pri ľudských obydliach,“ vysvetlil Pavel Fiľo, riaditeľ SOŠ Pod Bánošom.

Škola, ktorá sa riadi heslom „Čo učíme, to robíme“, má v súčasnosti 516 žiakov. Jej zameranie sa pohybuje od služieb, cez podnikanie, až po poľnohospodárstvo. Škola ponúka široké spektrum študijných odborov vrátane odborov s maturitou, učebných odborov so záverečnou skúškou a výučným listom, ako aj nadstavbového štúdia.

„Naša škola je miestom, kde sa teória stretáva s praxou. Nové vzdelávacie centrum a medáreň sú dôkazom toho, že vzdelávanie môže byť dynamické, inovatívne a zároveň rešpektujúce tradičné hodnoty. Verím, že tieto nové priestory pomôžu našim študentom lepšie sa pripraviť na budúcnosť a že z nich vyrastú odborníci, ktorí budú prispievať k rozvoju včelárstva v našom kraji,“ doplnil Pavel Fiľo.

Banskobystrickému samosprávnemu kraju sa z iniciatívy Catching-Up Regions podarilo pre školstvo celkovo získať viac ako 33 miliónov eur, vďaka ktorým už prešlo rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou sedem škôl. Projekty sa týkali prevažne odborných škôl a ich cieľom bolo zlepšiť podmienky praktického vyučovania a prispôsobiť ich aktuálnym potrebám trhu práce.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Na vybudovanie kreatívneho centra získal KSK takmer 18 miliónov eur
Takmer 18 miliónov eur získal Košický samosprávny kraj (KSK) na vybudovanie kreatívneho centra.
viac
02.01.2021
KSK uzavrel zmluvu na čerpanie peňazí na vybudovanie kreatívneho centra
Košický samosprávny kraj (KSK) uzavrel zmluvu s Ministerstvom kultúry SR na čerpanie takmer 18 miliónov eur na vybudovanie Kreatívneho centra Košického kraja. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
23.05.2022
Mesto získalo jeden milión eur na rekonštrukciu bývalej ZŠ
Mesto Dubnica nad Váhom získalo nenávratný finančný príspevok jeden milión eur na rekonštrukciu bývalej základnej školy (ZŠ) na Partizánskej ulici. Podľa primátora Petra Wolfa v nej chcú vytvoriť vzdelávacie a coworkingové centrum.
viac
09.03.2024
V bývalej židovskej škole vzniklo po rekonštrukcii Centrum tolerancie
Mesto Levice ukončilo rekonštrukciu bývalej židovskej školy. V objekte národnej kultúrnej pamiatky vzniklo Centrum tolerancie, vzdelávacie a prezentačné priestory, informovala Mária Mészárošová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Levice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %