Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.05.2023 08:55

Brdárka ožije koncertom v rozkvitnutých čerešnových sadoch


Snímka. TASR


Sady v hornogemerskej obci Brdárka v okrese Rožňava ožijú v pondelok (8. 5.) koncertom v prírode s názvom Hudba v čerešňovom raji. Divákom sa predstavia študenti i pedagógovia Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach.


TASR o tom informoval Marcel Antal, predseda združenia Alter Nativa, ktoré podujatie organizuje.        

"Vznik projektu inšpirovala aj skutočnosť, že koncertovanie v sálach s delením na interpretov a publikum, je novodobá záležitosť. Koncert v dnešnom slova zmysle vzniká až v 18. storočí, v minulosti sa často hrávalo, spievalo a tancovalo vonku," uviedol Antal.         

Návštevníci sa v brdárskych čerešňových sadoch môžu od 13.00 do 17.00 h tešiť na vystúpenia violončelistov, flautistov, akordeonistov, klaviristov, cimbalistov, gitaristov či tanečníkov. Divákom sa predstavia i pedagógovia, spoločne si zahrajú napríklad gitaristi Peter Tóth a Peter Tomko.         

"Obidvaja ovládajú hru na niekoľkých ďalších nástrojoch, v ich podaní budete môcť v brdárskych sadoch počuť aj menej známe nástroje ako woodpack, handpan, bouzouki, kalimba, rainstick, frame drum, perkusie, djembe, ninera, duklar či koncovka," priblížil Antal. Ako dodal, v prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v miestnom kostole.         

Brdárka je známa pre zachovalú ľudovú architektúru a najmä čerešňové sady, ktoré pri kvitnutí počas jari lákajú veľké množstvo návštevníkov. Obec leží v takzvanej slnečnej pasci pod vrchom Radzim, vďaka čomu tam aj napriek relatívne vysokej nadmorskej výške 555 metrov nad morom môžu tisíce čerešňových stromov rásť a rodiť ovocie. V rámci regiónu patria ovocné sady v Brdárke medzi najväčšie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
25.08.2016
Cez víkend budú v Tatrách Svište na Plese
Štrbské Pleso bude už šiesty rok po sebe v predposledný prázdninový víkend (27. - 28.8.) patriť rodinám s deťmi. Pripravené sú Svište na Plese, teda dobrodružná rodinná súťaž postavená na športovo–edukatívnom princípe, ktorý má v deťoch prebudiť záujem o pohyb na čerstvom vzduchu a o prírodu.
viac
10.01.2017
Žiaci sa môžu zapojiť do súťaží Zelený svet a Múdra príroda 2017
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 22. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorej cieľom je vštepovať chlapcom a dievčatám vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave.
viac
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %