Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.04.2017 08:56

Bratislava spúšťa mestské fontány


Ilustračná snímka.


Hlavné mesto začalo v piatok 21. apríla spúšťať mestské fontány a pitné fontánky. Medzi prvými budú spustené fontány v centre mesta a jeho okolí. Ďalšie budú uvedené do prevádzky postupne počas najbližších týždňov.


 V prevádzke bude tento rok 38 mestských fontán a 10 pitných fontánok. Už počas obľúbeného podujatia Bratislavské mestské dni, ktoré sú počas tohto víkendu, si budú môcť Bratislavčania a návštevníci mesta vychutnať atmosféru leta, ktoré sa pomaly blíži. 

 Ako prvé budú dnes (21. apríla) spustené fontány v centre mesta - Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND, Rolandova (Maximiliánova) fontána na  Hlavnom námestí, Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Radosť zo života v záhrade Grassalkovichovho paláca, Planéta mieru na Hodžovom námestí a fontána Milenci na Dulovom námestí. V sobotu (22. apríla) bude uvedená do prevádzky fontána Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí, Kačacia fontána na Šafárikovom námestí a Lev s erbom na Námestí SNP. Ostatné fontány budú spúšťané postupne.

 „V tomto roku bude spustených 38 mestských fontán a 10 pitných fontánok. Oproti minulému roku ich bude viac. Po ukončení rekonštrukcií budú do prevádzky uvedené aj mestská fontána Kozmický kameň na ulici Vladimíra Clementisa, fontána na Námestí M. Benku a pitná fontánka Putto s rybou na Bielej ulici,“ povedal Vladimír Gašperák, riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy, ktorá je správcom mestských fontán. Generálny investor Bratislavy zabezpečuje údržbu  a prevádzku celkovo 55 zariadení z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok  a 3 studne. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je cca 15 000 m³.

Odzimovanie - príprava fontán na prevádzku prebieha od marca 2017. V rámci prípravy fontán na prevádzku je nutné vykonať revíziu elektrickej inštalácie, zabezpečiť nátery bazénov a vykonať všetky opravy nutné k začatiu prevádzky fontán, t.j. prečistiť odpadové potrubia, namontovať čerpadlá, prekontrolovať tesnosť a funkčnosť potrubí, armatúr a technológie. Fontány sú v prevádzke spravidla od apríla do konca septembra v závislosti od počasia.

Bratislavu môžeme nazvať aj mestom fontán. Na jej území je vyše 140 fontán, mnohé z nich patria okrem mesta aj mestským častiam, hotelom, nákupným strediskám a iným vlastníkom.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Kultúrne leto v Ružinove začne už túto nedeľu
Vystúpením speváckeho zboru Cantus pred Domom kultúry Ružinov začne v nedeľu 3. júla 2016 Kultúrne leto v Ružinove.
viac
15.04.2019
Mesto plánuje dnes spustiť v centre prvé fontány
Bratislava plánuje dnes (15. 4.) spustiť prvé štyri fontány v centre mesta. Ďalšie bude spúšťať postupne. V Bratislave je viac ako 150 fontán, z ktorých ale mnohé patria okrem mesta aj mestským častiam či majiteľom hotelov a nákupných centier.
viac
23.11.2019
V centre Bratislavy sa začali vianočné trhy, tie mestské majú nový koncept
V centre Bratislavy zavládla vianočná atmosféra. Na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí sa totiž včera - piatok - začali vianočné trhy.
viac
12.11.2020
Mlynské nivy otvoria od pondelka pre osobnú aj verejnú dopravu
V Bratislave od pondelka (16. 11.) otvoria po rozsiahlej rekonštrukcii ulicu Mlynské nivy. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo a pre TASR potvrdil aj developer HB Reavis. Dopravný podnik Bratislava (DPB) upozorňuje, že po otvorení ulice sa upravia trasy viacerých liniek MHD.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %