Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.11.2021 09:30

Bratislava odovzdala stavenisko na predĺženie električkovej trate v Petržalke


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Bratislava odovzdalo vo štvrtok zhotoviteľovi predĺženia električkovej trate v Petržalke stavenisko. Na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve o tom informovali pracovníci magistrátu.


Znamená to, že výstavba jedného z najväčších dopravných projektov v Bratislave sa môže začať. Stavbu bude realizovať skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka. Mesto s ňou podpísalo zmluvu za 74,58 milióna eur bez DPH začiatkom novembra. Električka by po novej trati mohla premávať do konca roka 2023.

"Po odovzdaní staveniska začína plynúť lehota výstavby a prebehne aktualizácia harmonogramu vzhľadom na konkrétny termín odovzdania staveniska a jeho spresnenie na očakávané poveternostné podmienky," píše sa v aktuálnom materiáli, o ktorom vo štvrtok rokovali mestskí poslanci. Práce majú začať súčasne na viacerých stavebných objektoch situovaných pozdĺž celej trate. "Základný harmonogram prác, ktorý je súčasťou zmluvy, ráta s dokončením potrebných stavebných prác tak, aby električka mohla premávať do konca roka 2023," skonštatoval začiatkom novembra primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Väčšina finančných nákladov bude hradená z eurofondov. Financie z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra v objeme prác, ktoré budú v rámci výstavby trate prebiehať po roku 2023, je mesto pripravené využiť na iné, už predpripravené dopravné projekty v Bratislave, ktoré je možné zrealizovať do konca roka 2023.

Budúca električková trať v Petržalke bude nadväzovať na jej prvú etapu Jesenského – Jungmannova, v rámci ktorej sa kompletne rekonštruoval aj Starý most. Nový úsek električkovej trate v Petržalke bude nadväzovať na súčasnú zastávku Jungmannova.

Trasa električky sa predĺži o 3,9 kilometra, od súčasnej konečnej zastávky Jungmannova po novú konečnú zastávku Janíkov dvor. Nový úsek bude mať celkovo sedem zastávok, predovšetkým v blízkosti dôležitých dopravných uzlov. Pôjde o zastávky, ako Chorvátske rameno, Gessayova, Zrkadlový háj, Stred, Veľký Draždiak, Lietavská a Janíkov dvor. "Cesta električkou od Janíkovho dvora na Šafárikovo námestie bude trvať 12 minút a v špičkových hodinách sa ráta s električkovým spojom v intervale každé dve až tri minúty. Novovybudovaná prepravná kapacita tak umožní presun až 30 000 cestujúcich," priblížil primátor.

V Združení NS MHD Petržalka, ktoré bude novú trať stavať, je hlavným členom Aldesa Construcciones Polska a ostatnými členmi sú Aldesa Construcciones S.A., Cedis a Hant BA.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2017
Električková trať na Špitálskej ulici môže byť hotová v polovici novembra
Župan Pavol Frešo sa dohodol s obyvateľmi domu, ktorí nesúhlasili s výstavbou novej zastávky pred ich domom. Výstavba zastávky sa odkladá a už by nemalo nič prekážať v rekonštrukcii samotnej trate.  
viac
23.11.2021
Bratislava spustila výstavbu predĺženia električkovej trate v Petržalke
Mesto Bratislava spustilo výstavbu predĺženia električkovej trate v mestskej časti Petržalka až po Janíkov dvor.
viac
04.04.2023
Výstavba električkovej trate v Petržalke by sa podľa mesta mohla zintenzívniť
Na niektorých stavebných objektoch predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke by sa mohli v najbližších dňoch práce zintenzívniť.
viac
06.06.2023
Dokončenie trate v Petržalke na jeseň 2024 potvrdil aj nový harmonogram
Výstavbu električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova – Janíkov dvor, by mali dokončiť do 30. septembra 2024. Potvrdzuje to aktualizovaný harmonogram prác, ktorý zverejnilo hlavné mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %