Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.12.2016 07:00

Bratislava má schválený rozpočet na rok 2017


Pohľad na Bratislavu.


Bratislava má rozpočet na budúci rok, schválili ho mestskí poslanci 8.12. na zasadnutí mestského zastupiteľstva.


Viac peňazí v meste pôjde do verejnej infraštruktúry, sociálnej oblasti, vzdelávania a voľného času, ale aj mobility a verejnej dopravy. Bratislava bude v roku 2017 hospodáriť s rozpočtom približne 340-miliónov EUR.

Návrh rozpočtu na rok 2017 nadväzuje na rozvojový rozpočet z roku 2016, vo všetkých programoch podporuje ďalší rozvoj Bratislavy a pokračuje vo zvyšovaní a zabezpečení kvalitnejších verejných služieb.

„Som rád, že bol rozpočet na rok 2017 schválený a môžeme naplno pokračovať v rozbehnutých projektoch, ktoré postupne menia Bratislavu k lepšiemu. Medzi ne nepochybne patria opravy ciest, nové cyklotrasy, chodníky, nové parky, viac stromov, viac peňazí do školstva, sociálnych služieb, kultúry a športu a ďalšie,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Jednou z oblastí, ktorá počíta s najväčším navýšením oproti návrhu rozpočtu v roku 2016 je verejná infraštruktúra. Ide najmä o výdavky spojené s vytváraním predpokladov pre územný rozvoj mesta, kvalitu a rozvoj cestnej a pešej infraštruktúry, cyklotrás a parkovísk, rozvoj nosného dopravného systému a infraštruktúry verejných priestranstiev a zelene.

V pláne je realizácia nových cyklotrás Starohájska, Alstrova – Pekná Cesta, Rožňavská – úsek Tomášikova a príprava nových projektových dokumentácií a výstavba nových parkovísk Pri Kríži či Röntgenová. V oblasti infraštruktúry verejných priestranstiev a zelene dosiahnu výdavky významný nárast a navrhuje sa realizácia nových parkov v Karlovej Vsi, Pri Kríži, Svoradova a Pod záhradami. Zároveň sa bude pokračovať v revitalizácii a starostlivosti o zeleň a v podpore novej výsadby.

Rozpočet hlavného mesta na rok 2017 má historicky najvyššie výdavky v oblasti školstva, vzdelávania a voľného času a v sociálnej oblasti. Ide najmä o podporu základných umeleckých škôl, podporu centier voľného času, vzdelávania a takisto aj podporu sociálnych služieb.

Mesto v rozpočte vyčlenilo aj prostriedky na spoluúčasť pri projektoch financovaných Európskou úniou. Ide predovšetkým o projekty z oblasti dopravy a dopravnej infraštruktúry. V roku 2017 sa bude pripravovať pokračovanie električkovej trate do Petržalky až po Janíkov dvor. Bude sa pripravovať a realizovať aj modernizácia električkových radiál Karlovesko - Dúbravská radiála, Vajnorská radiála a Ružinovská radiála a ďalšie projekty.

V rozpočte na rok 2017 sa plánuje realizovať výstavba náhradných nájomných bytov, nakoľko hlavné mesto je zo zákona 260/2011 povinné zabezpečiť do konca roka 2016 približne 580 náhradných nájomných bytov pre právoplatných žiadateľov.

Rozpočet je navýšený aj v ďalších oblastiach s cieľom skvalitnenia života a služieb pre Bratislavčanov. „Sme v polovici volebného obdobia a myslím si, že Bratislave sa začína dariť. Môžeme sa pochváliť novým Starým mostom, opravenými cestami, zvýšenou starostlivosťou o zeleň, čistejšími ulicami či napredovaním v kľúčových témach a oblastiach života mesta a jeho obyvateľov. Som rád, že môžeme pokračovať a schválený rozpočet prinesie pozitívne zmeny pre Bratislavu,“ povedal primátor.

 

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Prievidza bude budúci rok hospodáriť s viac ako 33,5 miliónmi eur
Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 33,5 milióna eur. Základný dokument mesta dnes jednohlasne odobrili na svojom rokovaní mestskí poslanci.
viac
10.02.2017
Petržalka podporí zaujímavé projekty
Po zmene pravidiel poskytovania účelových dotácií pre neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť si o dotáciu požiadalo 95 uchádzačov.
viac
14.12.2020
Kremnica chystá z rozpočtu aj obnovu Zechenterovho domu
Mesto Kremnica bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 6 506 347 eur, poslanci návrh rozpočtu schválili na novembrovom mestskom zastupiteľstve.
viac
30.04.2021
Bratislava prerozdelí na športovú infraštruktúru 600 000 eur
Mesto Bratislava prerozdelí 600 000 eur na podporu investícií do športovej infraštruktúry. Dotácie získa 18 projektov, v ktorých sa napríklad počíta s výstavbu či rekonštrukciu športových areálov, workoutu i pumptrackových dráh. Rozhodlo o tom vo štvrtok bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %