Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.08.2019 08:10

Bránami žilinských škôl prejde v novom školskom roku takmer 800 prvákov


Ilustračná snímka


Do prvých ročníkov základných škôl v pôsobnosti mesta by malo nastúpiť v nadchádzajúcom školskom roku 780 prvákov a do materských škôl 742 nových škôlkarov.


Uvedené údaje sú podľa vedúcej odboru školstva a mládeže na Mestskom úrade v Žiline Viery Popluhárovej predbežné, pretože konečné počty detí v materských i základných školách budú známe až v polovici septembra. „Počty detí sa môžu k 15. septembru ešte mierne upraviť, niektorým deťom môže byť odložená školská dochádzka, prípadne ich rodičia zapísali dodatočne,“ vysvetlila. Oproti minulému privítajú žilinské školy asi o 80 prváčikov menej. Naopak, do materských škôl nastúpi približne o 40 škôlkarov viac. Počas letných prázdnin riešila žilinská radnica aj prevádzku materských škôl. Pôvodne sa prihlásilo na letnú prevádzku 1168 detí. „Cez leto sme mali otvorené takmer všetky škôlky, pričom každá bola otvorená štyri týždne. Z nahlásených viac ako 1 100 detí však podľa údajov z materských škôl navštevovalo škôlky len 70 percent z nich. Opäť sa nám teda zopakoval scenár z predchádzajúcich rokov, keď sme museli mať pripravenú prevádzku, pripravené boli učiteľky, kuchárky aj upratovačky a deti sa do škôlky nedostavili,“ upozornila Viera Popluhárová.

Rodičia najmenších detí do troch rokov môžu počas roka využiť služby jasličiek. Mesto Žilina zriaďuje dve zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov, jedno na ulici Veľká Okružná a druhé na Puškinovej ulici. Obe zariadenia v súčasnosti evidujú voľné miesta.

Nový školský rok privítajú niektoré školy vo vynovených priestoroch. Mesto využilo letné prázdniny na rekonštrukciu školských zariadení a žiaci i učitelia sa tak môžu tešiť na kvalitnejšie podmienky. V jedálni a kuchyni Základnej školy (ZŠ) na Námestí mladosti sa podarilo vymeniť vzduchotechniku, novej vzduchotechniky v školskej jedálni sa dočkala aj Základná škola s materskou školou (ZŠ s MŠ) Dolná Trnovská, ZŠ s MŠ Školská, ZŠ Martinská a v ZŠ s MŠ sv. Gorazda. V  ZŠ s MŠ sv. Gorazda navyše vyrástlo aj nové multifunkčné ihrisko a v školskom klube detí ZŠ Vendelína Javorku majú nové sociálne zariadenia. Rekonštruuje sa aj v MŠ Petzvalova, ktorá na stavebné úpravy získala peniaze z eurofondov. V rámci rekonštrukcie sa zateplí obvodový plášť a základy budovy, vymenia sa okná a pribudnú bezbariérové vstupy. Stavebné práce stále prebiehajú aj v ZŠ Martinská, ktorá musela riešiť haváriu kanalizácie a okrem toho vymieňajú v priestoroch školskej jedálne vzduchotechniku.

V školskom roku 2019/2020 strávia žiaci v školských laviciach 190 dní, prázdniny si užijú 92 dní. Najbližšie prázdniny budú tie jesenné, v termíne od 30. októbra do 3. novembra. Budúcich piatakov čaká 20. novembra 2019 celonárodné Testovanie 5 z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra. Rovnaké testovanie čaká aj budúcich deviatakov, tí si svoje vedomosti z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra preveria začiatkom apríla 2020.

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Mesto Žilina ocenilo významné osobnosti za rok 2016
Na mestskej radnici si z rúk primátora Igora Chomu prevzali ocenenia osobnosti mesta Žilina za rok 2016. Vedenie mesta si chce aj takýmto spôsobom uctiť svojich občanov, ktorí pôsobia v Žiline alebo nejakým spôsobom zviditeľnili Žilinu vo svete.
viac
18.02.2019
Žilinské základné školy sa pripravujú na zápisy prvákov
Zápisy do prvých ročníkov čakajú budúcich prvákov začiatkom apríla. Rodičia budú môcť zapísať svoje deti do všetkých 14 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v rovnakom termíne od 3. do 5. apríla 2019 v čase od 14-tej do 18-tej hodiny.
viac
31.08.2019
Študentov vítajú nové odbory, aj zmodernizované priestory
V pondelok 2. septembra otvárajú základné a stredné školy svoje brány. Po prázdninách nastúpi do 59 župných stredných škôl viac ako 5 400 prvákov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadne po prvýkrát do školských lavíc 6231 stredoškolákov.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %