Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.11.2019 08:05

Bez inventúry sa nepohneme


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) - logo


Združenie miest a obcí Slovenska organizuje podujatie zamerané na predstavenie výsledkov auditu prenesených kompetencií a aktivity súvisiace s inventúrou kľúčových originálnych kompetencií samospráv. Dvojdňový workshop sa uskutoční 19. – 20. novembra 2019 v hoteli DIXON v Banskej Bystrici.


Funkčný systém potrebujeme vylepšiť

Model miestnej územnej samosprávy je funkčný a dôveryhodný. Na základe aplikačnej praxe a tridsaťročného vývoja je zrejmé, že fungovanie miest a obcí potrebuje modernizáciu, musí reagovať na legislatívny vývoj a nové trendy. Združenie miest a obcí Slovenska preto realizuje aktivity zameraná na formulovanie tzv. nového komunálneho manažmentu. Jedným z doterajších výsledkov je audit financovania a výkonu prenesených kompetencií. Tieto získané poznatky budú v ďalej fáze predmetom porovnania so stavom fungovania miestnej územnej samosprávy v krajinách V-4.

Audit kompetencií je kľúčový

V rámci inventúry kompetencií realizujeme aj prieskumy a zisťujeme postoje starostov a primátorov k činnosti samospráv. Na základe toho musíme konštatovať, že iba 9 % starostov a primátorov si myslí, že audit kľúčových originálnych kompetencií je nepotrebný. Podľa 32,1 % týchto respondentov sú v komunálnej legislatíve aj také kompetencie, ktoré ich obec nikdy nevykonávala. Dokonca podľa 64,5 % starostov a primátorov by kompetencie samospráv mali byť odstupňované podľa veľkosti samosprávy. Časť z nich si myslí, že kompetencie by mali byť napríklad viazané aj s prihliadnutím na ekonomickú silu mesta či obce.

Vplyv na rozvoj komunálu

Ďalší z prieskumov, ktorý ZMOS realizoval, sa týkal vplyvov na rozvoj samospráv. Podľa 45,6 % respondentov má najvýraznejší podiel na rozvoji samosprávy štát, Európska únia obsadila druhú priečku, lebo si to o jej významnom vplyve myslelo 33,4 % opýtaných. Aj to dokazuje, že na zmeny v legislatíve má podstatný vplyv domáca aj európska politická reprezentácia.

Podujatie s užitočným obsahom

Združenie miest a obcí Slovenska v nadväznosti na tieto zistenia aj výsledky auditu prenesených kompetencií organizuje dvojdňový workshop, ktorý sa sústredí na audit kompetencií miestnej územnej samosprávy ako východiska na modernizáciu miestnej územnej samosprávy. Podujatie bude predstavením spracovaného auditu prenesených kompetencií a zároveň sa sústredí na aktuálne realizovaný audit kľúčových originálnych kompetencií. Súčasťou podujatia bude tiež predstavenie modelu miestnej územnej samosprávy s dôvodmi na rozbor jej kompetenčného zázemia. Dvojdňový workshop sa uskutoční 19. – 20. novembra 2019 v priestoroch hotela DIXON v Banskej Bystrici. Obsahovo bude zameraný na predstavenie základných zistení naprieč jednotlivými agendami, v rámci ktorých mestá a obce realizujú štátne úlohy, a tiež sa sústredí na predstavenie princípov auditu kľúčových originálnych kompetencií miest a obcí.

Podujatie je súčasťou aktivít v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (ts-ZMOS-Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2019
Samosprávy potrebujú inventúru kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska iba pred nedávnom zrealizovalo prieskum zameraný na kompetenčnú výbavu miestnej územnej samosprávy. Z prieskumu okrem iného vyplýva výrazná potreba inventúry kľúčových originálnych kompetencií miest a obcí.
viac
27.08.2020
Nový školský rok by nemal byť obdobím pokračovania legislatívnej nestability
Združenie miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejší zástupca najväčšieho zriaďovateľa škôl a školských zariadení očakáva od nového školského roka, že nebude obdobím pokračovania legislatívnej nestability a ekonomickej nezodpovednosti.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
19.04.2021
ZMOS skúma problematiku stavebnej agendy
Združenie miest a obcí Slovenska dnes začalo reprezentatívny prieskum zameraný na problematiku stavebnej agendy v samosprávach, ktorá je vo výraznej miere formovaná stavebným zákonom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %