Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.04.2018 10:06

Belica: Cestná infraštruktúra na sever je financovaná nadštandardným spôsobom


Milan Belica, snímka zdroj: YouTube


Úsek rýchlostnej cesty R1A po most „malé Apollo“ pri Lehote zostane aj naďalej spoplatnený. Rozhodlo o tom Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktoré nevyhovelo žiadosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) o predĺženie nespoplatneného úseku rýchlostnej cesty o 2,2 kilometra.


Nespoplatnený tak zostáva len trojkilometrový úsek od kruhového objazdu pod Zoborom po výjazd z R1 na Hlohovec, na ktorom sa vedenie mesta dohodlo s vtedajším vedením rezortu v roku 2011. O predĺženie nespoplatnenia úseku rýchlostnej cesty po most pri Lehote sa neúspešne usilovali aj samosprávy dotknutých obcí Lehota a Veľké Zálužie.       

Podľa vyjadrenia Ministerstva dopravy a výstavby SR je rýchlostná cesta nadštandardným typom komunikácie, ktorý umožňuje pohodlné, rýchle a bezkolízne dopravné spojenie medzi dôležitými centrami štátneho a medzinárodného významu. „Spoplatnenie takéhoto nadštandardného typu komunikácií je bežné aj v iných krajinách. Vodiči, ktorí si zakúpia diaľničnú známku, môžu využívať viac ako 630 kilometrov spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska, nielen konkrétny jeden úsek rýchlostnej cesty R1A ,“ uviedlo vo svojom stanovisku ministerstvo.       

Zároveň podotklo, že obyvatelia dotknutých obcí Lehota a Veľké Zálužie majú alternatívnu možnosť a môžu bezplatne využívať paralelnú cestu tretej triedy III/1674 vo vlastníctve a správe NSK, ktorá primárne slúži len dopravnej obsluhe týchto dvoch obcí.       

Predseda NSK Milan Belica nesúhlasí s tvrdením, že v slovenskom diaľničnom systéme podobný prípad neexistuje. Riešenie navrhované krajom podľa jeho slov nie je precedensom. „NSK žiada nespoplatnenie tohto úseku predovšetkým preto, aby sa riešili dlhodobé a naliehavé dopravné problémy mesta Nitra v smere od Bratislavy, najmä však vyústenie Hlohoveckej cesty  II/513 v smere na Lehotu a Veľké Zálužie,“ skonštatoval Belica. Spôsob navrhovaný NSK je podľa jeho vyjadrenia optimálne, najrýchlejšie aj najlacnejšie riešenie ťaživej dopravnej situácie, ktorá sa ešte enormne zhorší nábehom výroby spoločnosti Jaguar Land Rover.       

Belica podľa vlastných slov už dlhší čas apeluje na pracovníkov Ministerstva dopravy a výstavby SR aj v tom zmysle, že Nitra je jediné krajské mesto bez elektrifikovaného napojenia na železničnú sieť, ktorá by tiež mohla významne odľahčiť cesty okolo krajského mesta. „Preto sa pýtam, či obyvatelia Nitrianskeho kraja neplatia rovnaké dane ako obyvatelia iných krajov. Odmietam argumenty v odpovediach ministerstva, predovšetkým že ministerstvo údajne nedisponuje adekvátnymi prostriedkami na riešenie tejto ťaživej situácie v okolí Nitry,“ povedal predseda NSK.       

Zároveň upozorňuje, že dlhodobo apeluje aj na zlepšenie dopravnej situácie v Nitre a okolí v smere na Komárno, kde kraj navrhuje aj konkrétne riešenia. „Reakcia ministerstva dopravy je aj v tomto smere vlažná. Budem sa preto pýtať zodpovedných na alokáciu prostriedkov zo štátneho rozpočtu i z EÚ aj do iných regiónov Slovenska, pretože je úplne zrejmé, že nadštandardným spôsobom je organizovaná a financovaná iba nadradená infraštruktúra smerom na sever. Žiaľ, na juh Slovenska sa zvykne zabúdať. Ak si pritom Slovensko rozdelíme na severnú a južnú časť, v tej južnej žije okolo troch miliónov obyvateľov a v severnej približne dva milióny ľudí. Investície do cestnej infraštruktúry sú však alokované opačne,“ skonštatoval Belica.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
Kraj vypracoval novú stratégiu zahraničných vzťahov
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce v nasledujúcich rokoch posilniť svoju spoluprácu so zahraničnými regiónmi. Tá by mala pomôcť samotnému kraju, ale aj jednotlivým obciam a inštitúciám pri ich rozvoji a realizácii rôznych cezhraničných projektov.
viac
27.08.2018
Na slávnostnom zhromaždení si Nitrania pripomenuli výročie SNP
Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania.
viac
04.04.2019
NSK chce v tomto roku investovať do škôl 25 miliónov eur
Viac ako tri desiatky pedagógov stredných škôl si z rúk predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu prevzalo ocenenia, ktoré im boli udelené v rámci osláv Dňa učiteľov. Medzi ocenenými bolo prvýkrát aj 13 pedagógov, ktorých kraj odmenil za ich zásluhy pri rozvoji duálneho vzdelávania.
viac
20.07.2019
Malá letná olympiáda klientov zariadení sociálnych služieb
Záštitu nad podujatím, na ktorom sa zúčastnilo viac ako sto klientov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK, prevzal nitriansky župan Milan Belica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %