Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.02.2023 03:20

BBSK čoskoro začne s obnovou SOŠ v Tornali, získal na ňu vyše 2,5 milióna eur


SOŠ v Tornali.


Strednú odbornú školu (SOŠ) v Tornali čaká rozsiahla modernizácia, Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý je jej zriaďovateľom, získal na tento účel dotáciu vo výške viac ako 2,5 milióna eur.


Obnovou prejde hlavná budova školy i aktuálne nevyužívaný objekt bývalej škôlky, projekt počíta aj s nákupom nového materiálno-technického vybavenia. Uviedla to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

"Hlavným cieľom projektu je zvýšenie počtu žiakov školy na praktickom vyučovaní a tiež vytvorenie modernej výchovnej a vzdelávacej inštitúcie pre žiakov, pedagógov, odborných zamestnancov, účastníkov celoživotného vzdelávania, a to najmä z marginalizovaných rómskych komunít a sociálne slabších skupín z regiónu a okolia. Cieľom je zlepšenie ich sociálneho postavenia posilnením odborných zručností a následným úspešným uplatnením sa na trhu práce," priblížila hovorkyňa kraja.

Súčasťou projektu bude komplexná rekonštrukcia školského areálu, obnovou prejde hlavná budova SOŠ i objekt bývalej materskej školy. Budovy sa zateplia, vymenené budú okná, vykurovacie systémy a rekonštruované budú kompletne aj interiéry. V rámci nákupu vybavenia sa počíta s novými strojmi a zariadeniami pre stavebnú výrobu, spracúvanie dreva i krajčírov. Pribudne tiež úžitkový automobil s prívesným vozíkom, platforma zdieľaného servera či fitnes zariadenie.

Rekonštrukcia SOŠ v Tornali má podľa BBSK vďaka zvýšeniu energetickej hospodárnosti budov priniesť aj ekonomickú úsporu prevádzkových nákladov. Nákup nového materiálno-technického vybavenia a modernizácia priestorov má tiež prispieť k vyššej miere motivácie žiakov v rozsahu ich dochádzky a záujmu o vzdelanie a následnému zníženiu miery nezamestnanosti v regióne.

"Proces verejného obstarávania na stavebné práce a stavebný dozor je ukončený a úspešný uchádzač bol vyzvaný na podpis zmluvy o dielo, ku ktorému by malo dôjsť v najbližšom období s následným začatím stavebných prác. Projekt by mal prebiehať od marca do decembra 2023," dodala Štepáneková s tým, že kraj čoskoro vyhlási aj verejné obstarávanie na materiálno-technické vybavenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
12.02.2021
Civilné lety zo Sliača nekončia
Civilná doprava na letisku Sliač by mala byť obnovená po ukončení rekonštrukcie vojenského letiska Sliač. Počas rokovaní to vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja potvrdili minister obrany Jaroslav Naď a minister dopravy Andrej Doležal.
viac
07.04.2022
BSK ukončil rekonštrukciu areálu SOŠ v Zálesí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ukončil rekonštrukciu areálu Strednej odbornej školy pôdohospodárskej a veterinárnej v Zálesí. Obnovou prešli stajne, jazdecká hala i chovné stanice pre psov.
viac
19.01.2023
TSK zmodernizuje z eurofondov za 1,7 milióna eur dielne SOŠ v Považskej Bystrici
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje z eurofondov za 1,7 milióna eur priestory odborných dielní Strednej odbornej školy (SOŠ) v Považskej Bystrici. Rekonštrukcia odštartovala v stredu, potrvá 140 dní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %