Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.05.2023 11:40

BBSK: Politické subjekty vyzýva na spoluprácu so samosprávami


Tlačová konferencia po rokovaní medzi novozvoleným predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrejom Lunterom a zástupcami regionálnych združení miest a obcí (RZMO), ktoré pôsobia v BBSK v stredu v Banskej Bystrici 7. decembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Odstránenie historického investičného dlhu, adekvátne postavenie samospráv aj ich rozpočtovú stabilitu žiadajú vo výzve politickým stranám a hnutiam predseda Banskobystrického kraja (BBSK) Ondrej Lunter spolu so skupinou zástupcov poslaneckých klubov a predstaviteľov niektorých samospráv v kraji.


Apelujú na politické subjekty, aby ich požiadavky zohľadnili pri príprave volebných programov pred septembrovými parlamentnými voľbami.

Signatári požadujú odstránenie historického investičného dlhu, ktorý nedokážu samosprávy zvládnuť samy. Ide o garantované zdroje na dokončenie rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, investície do rekonštrukcie železničnej infraštruktúry a záväzok prijať desaťročný plán dobudovania systému verejných kanalizácií a vodovodov.

"Len v BBSK zhruba jedna tretina obyvateľov nie je napojených na verejnú kanalizáciu a 85 obcí nemá verejný vodovod," ilustroval Lunter. Ako príklad tiež uviedol, že na území BBSK sa nachádza 19 percent zo všetkých funkčných koľajníc na Slovensku, ale v súčasnosti sú v kraji plánované investície vo výške jedného percenta.

Ďalším okruhom je nastavenie adekvátneho postavenia samospráv v systéme moci na Slovensku, ktorý sa týka záväzku zriadiť a garantovať politickú a legislatívnu váhu komory regiónov a systémovej reformy výberu, nominácie a menovania prednostov okresných úradov. "Žiadame ukončiť praktiky, ktoré z večera do rána na vládne programy odnímajú zdroje z rozpočtov samospráv. Navrhujeme zvážiť doplnenie ústavného systému o komoru regiónov s adekvátnymi právomocami v legislatívnom procese," konštatoval šéf BBSK.

Výzva tiež hovorí o ústavnej garancii rozpočtovej stability a predvídateľnosti pre samosprávy krajov, miest a obcí a trvalom stabilnom financovaní krajov vo výške najmenej dvoch percent HDP tak, aby kapitálové výdavky na budovanie a obnovu infraštruktúry tvorili 15 percent rozpočtu kraja. Lunter považuje za nutnosťou nastaviť spoluprácu vlády, parlamentu a samospráv, ktorú označil za rozpadnutú a nefunkčnú.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2017
Samospráva Fiľakova zamestnala 36 ľudí cez projekty rezortu práce
Spolu 36 ľudí zamestnala samospráva Fiľakova v Lučeneckom okrese cez projekty Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ako informoval primátor Attila Agócs, mesto zareagovalo na výzvu určenú pre najmenej rozvinuté okresy, ktorej cieľom je uplatnenie dlhodobo nezamestnaných na trhu práce.
viac
22.11.2018
Ministerstvo vnútra SR pomôže obciam s bývaním rómskych komunít
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), vyhlásilo dňa 19. novembra 2018 výzvu zameranú na zlepšené formy bývania.
viac
25.06.2020
Výzva rezortu kultúry na kultúru znevýhodnených skupín
Ministerstvo kultúry SR zverejnilo Výzvu na podporu projektov z programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2020 v rámci dotačného systému ministerstva na rok 2020.
viac
08.04.2021
BBSK prišiel s projektom mobilných očkovacích jednotiek
Banskobystrický samosprávny kraj zareagoval na nepriaznivé štatistiky o nízkom počte zaočkovaných seniorov z najohrozenejších skupín proti ochoreniu COVID-19. Na včerajšom tlačovom brífingu predstavil projekt mobilného očkovania, vrátane call centra, ktoré má najstarších aktívne obvolávať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %